Skip to main content

Švedska odlučila da podnese zahtev za članstvo u NATO-u

Planeta 16. maj 2022.
< 1 min čitanja

Zemlja napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je danas da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahteva za članstvo u NATO-u, u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Ta istorijska promena, posle više od 200 godina vojne neutralnosti Švedske, verovatno će izazvati burne reakcije vlade ruskog predsednika Vladimira Putina.

Odlukom da postupi kao njoj susedna Finska i da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su danas švedski zvaničnici.

Premijerka Magdalena Anderson nazvala je tu odluku „istorijskom promenom bezbednosne politike“ Švedske, tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne „formalne garancije bezbednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u“ i dodala da će Švedska postupiti isto kao Finska koja je juče objavila da će aplicirati za ulauak u zapadnu alijansu.

Ona je kazala da će Švedska imati najbolju odbranu kao članica NATO-a i da nema razloga za „verovanje u to da će se trend (postupaka Rusije) promeniti u doglednoj budućnosti“.

Vladajuće švedske socijaldemokrate promenile su stav u vezi sa neutralnošću zemlje, čime je formirana jasna parlamentarna većina po pitanju ulaska u NATO.

Javno mnjenje Švedske i Finske ranije je bilo čvrsto protiv ulaska u NATO, ali je podrška tome naglo porasla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

(Beta, foto: Atlantic Council)