Skip to main content

Savet Evrope: Evropske države treba da zaštite LGBTI osobe koje beže od rata

Planeta 16. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Oružani sukobi pogoršavaju ranjivost LGBTI osoba i izlažu ih dodatnim rizicima i zloupotrebama"

Pripadnici LGBTI populacije koji beže od rata suočavaju se sa specifičnim rizicima i evropske države treba da im pruže zaštitu, izjavili su zvaničnici Saveta Evrope uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsednik Komiteta ministara Saveta Evrope, šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo, i budući predsednik tog tela, ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni (Simon Coveney), naveli su da je Evropa „još daleko od potpune inkluzije LGBTI osoba koje se i dalje suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, čak i nasiljem“.

Oružani sukobi pogoršavaju ranjivost LGBTI osoba i izlažu ih dodatnim rizicima i zloupotrebama. Moramo pokazati našu brigu za sve one koji beže od užasa rata. U skladu sa Preporukom Saveta Evrope o merama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, ohrabrujemo evropske države da pokažu solidarnost prema svim ljudima koji traže utočište na njihovoj teritoriji, uključujući LGBTI osobe, i da ih zaštite“, naveli su.

Pejčinović Burić, Di Majo i Koveni su naveli da organizacije civilnog društva ukazuju na specifične izazove sa kojima se suočavaju LGBTI osobe u Ukrajini i oni koji beže od sukoba i traže azil.

Među tim izazovima su odsustvo dokumenata usklađenih sa rodnim identitetom osoba, rizik od suočavanja sa homofobijom i transfobijom osoblja na internim i međunarodnim kontrolnim punktovima, rizik od uznemiravanja u centrima za masovni smeštaj, teškoće za transrodne i interseksualne osobe u vezi sa kontinuiranim hormonskim i drugim medicinskim tretmanima u zemljama prijema i rizik od diskriminacije pri dobijanju pristupa skloništima i dugoročnom smeštaju, navode zvaničnici Saveta Evrope.

(Beta, foto. Savet Evrope)