Skip to main content

Ahmeti: Sutra je istorijski dan, Albanac postaje premijer Severne Makedonije

Jugoslavija 27. jan 2024.
< 1 min čitanja

prevazilazimo sve predrasude

Lider DUI, najveće albanske partije u Severnoj Makedoniji, Ali Ahmeti ocenio je da je sutra istorijski dan jer će u Severnoj Makedoniji biti biran prvi premijer – Albanac.

„Ovaj dan je istorijski kako za Albance i Makedonce, tako i za sve ostale, jer postajemo ravnopravna država i društvo i prevazilazimo sve predrasude. Zajedno preuzimamo odgovornost da vodimo zemlju, ne jedan iza drugog, već rame uz rame, zajedno, za evropsku Makedoniju“, rekao je Ahmeti u video obračanju objavljenom na Fejsbuku.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je juče Talatu Džaferiju (DUI) mandat za sastav prelazne vlade, za sprovođenje parlamentarnih izbora, koji će biti održani 8. maja.

Kako je prenela agencija MIA, Ahmeti je istakao je da su Albanci sanjali o slobodi i jednakosti.

„Verovao sam i u Ohridski okvirni sporazum, kao i u ozvaničenje albanskog jezika i albanske zastave. Verovao sam da ćemo postati deo NATO i da ćemo otvoriti pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Verujem i da ćemo uskoro postati deo Evropske unije, jer su sjedinjene evropske države moj ideal za koji radim svaki dan“, rekao je Ahmeti.

Lider DUI se zahvalio građanima što su, kako je rekao, verovali i stali iza svog sna.

Ali, kako je rekao Ahmeti, „ovo nije kraj, ovo je samo početak, imamo još puno posla i snova za ostvarivanje“.

Albanska partija DUI je partner SDSM Dimitra Kovačevskog u koalicionoj vladi Severne Makedonije.

(Beta/foto: Pixabay)