Skip to main content

Nacionalni savet danas odlučuje o koncesiji

Info 11. сеп 2008.
2 min čitanja

boristadic.jpgNacionalni savet za infrastrukturu kojim predsedava predsednik Srbije Boris Tadić, danas bi trebalo da odluči o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega. Stručni tim koji je formirala Vlada Srbije je procenio da je neprihvatljiv zahtev koncesionara, konzorcijuma Alpina-Por, da se konzesioni ugovor sporazumno raskine, a da taj konzorcijum, bez tendera za izvođača radova, gradi auto-put Novi Sad-Horgoš.
Vlada Srbije je krajem marta prošle godine potpisala ugovor o koncesiji sa konzorcijumom španske firme FCC i austrijske Alpine, ali je kasnije FCC svoja prava ustupio kompaniji Por iz Austrije. Koncesionar je imao obavezu da do kraja ove godine ispuni finansijske i tehničke uslove za početak izgradnje auto-puta, ali je zatražio dodatne garancije Vlade Srbije da bi započeo gradnju. Vlada nije bila prihvatila zahteve koncesionara, pa je on predložio sporazumni raskid koncesije i ugovaranje izgradnje auto-puta Novi Sad-Horgoš.
Za taj posao koncesionar je zatražio 220 miliona evra, a procena stručnog tima je da ti radovi ne treba da koštaju više od 150 miliona evra.
Na današnjoj, trećoj sednici Nacionalog saveta za infrastrukturu, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić će predstaviti Akcioni plan za pripremu i izgradnju deonice auto-puta Novi Sad-Horgoš. Tim planom je predviđeno da se ta deonica podeli na šest do osam delova i da za izgradnju svakog dela bude raspisan poseban tender, a da ugovor koji će se potpisati sa izvođačima radova bude tipski, odnosno da se razlikuju samo po ugovorenoj ceni. Biće angažovana i nezavisna revizorska kuća za izgradu revižije projekta izgradnje deonice Novi Sad-Horgoš.
Nacionalni savea za infrastrukturu koji je osnovan radi koordinacije i upravljanja projektima iz te oblasti, utvrdio je da su osnovni prioriteti nove vlade da se završi auto-put na „Evropskom koridoru 10“, da počne izgradnja autoputa Beograd – južni Jadran i da se modernizuje železnica. Na prošloj sednici Savet se saglasio se da se nastave pregovori o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora, kako bi se pronašlo najbolje rešenje, u interesu Srbije. Predloženo je da se u rebalansu ovogodišnjeg budžeta Srbije obezbede sredstva za radove koji su u toku na auto-putu na „Evropskom koridoru 10“ i obilaznici oko Beograda. Odlučeno je da do kraja septembra Savet predloži Vladi Nacionalni plan za izgradnju kompletnog putnog i železničkog pravca na „Evropskom koridoru 10“.
Članovi Saveta su, pored Borisa Tadića, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalog razvoja Mlađan Dinkić, ministri za infrastrukturu, rudarstvo i energetiku, za finansije i za telekomunikacije, Milutin Mrkonjić, Petar Škundrić, Diana Dragutinović, Jasna Matić. U Savetu su i ministar životne sredine i prostornog planiranja, za Nacionalni investicioni plan, poljoprivrede Oliver Dulić, Verica Kalanović, Saša Dragin, potpredsednik vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

(Beta)