Skip to main content

AF23X – Raste broj zločinaca na spisku „nevinih žrtava“

Vojvodina 23. дец 2022.
2 min čitanja

"AF23X je u proteklih godinu dana organizovao dva protesta na mestu na kojem će se spomenik nalaziti, zatraživši između ostalog da se formira nova komisija koja bi sastavila nepristrasan spisak žrtava"

Antifašistički front 23. oktobar ukazao je danas da su pronađeni novi ratni zločinci na spisku na osnovu kojeg je gradska vlast donela odluku o izgradnji spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“.

Podsećaju da AF23X od početka svog delovanja aktivno iskazuje protest protiv postavljanja ovakvog spomenika i radi na identifikaciji ratnih zločinaca koji se nalaze na ovom spisku. Do sada su, dodaju, na pomenutom spisku identifikovali 23 ratna zločinca kojima, između ostalih, Grad Novi Sad želi da podigne spomenik.

„U međuvremenu smo sa pomenutog spiska identifikovali osam novih ratnih zločinaca“, ističu.

ALILOVIĆ STIPA (RKTG-34277) nadničar iz Petrovaradina; streljan je kao ratni zločinac 1944. godine.

BOŠNJAK ANTE (RKTG-34278) policijski agent iz Petrovaradina; osuđen na smrt presudom Vojnog suda Sremske vojne oblasti u Sremskoj Mitrovici 1944. godine; nalazi se na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (elaborat Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu).

VICKOVIĆ GAŠPAR (RKTG-34304) ustaša i ratni zločinac iz Sremske Kamenice; nalazi se na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (elaborat Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu).

VICKOVIĆ MATIJA (RKTG-34305) zemljoradnik iz Sremske Kamenice; ustaša, poginuo u borbi; nalazi se na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (elaborat Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu).

VISKOVIĆ/VICKOVIĆ PETAR (RKTG 34306 i 53750 – dva puta je evidentiran u spisku) gostioničar i ustaša iz Sremske Kamenice; nalazi se na spisku istaknutih ratnih zločinaca; ubijen/poginuo u Sloveniji 1945. godine.

VICKOVIĆ FRANJA (RKTG-34303) vinogradar i ustaša iz Sremske Kamenice; streljan je kao ratni zločinac 1945. godine; nalazi se na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (elaborat Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu).

ĐUREKOVIĆ PAJA (RKTG-35466) zemljoradnik iz Bukovca; osuđen je na smrt 1945. kao ratni zločinac zbog učešća u akciji Viktora Tomića u Sremu 1942. godine; nalazi se na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (elaborat Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu).

ZEBIĆ IVAN (RKTG-34307) policijski agent iz Sremske Kamenice, streljan je kao ratni zločinac nakon oslobođenja Vojvodine 1944. godine; nalazi se na spisku ratnih zločinaca Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (elaborat Akcija Viktora Tomića i pokretni preki sud u Sremu).

Podsetimo, zbog najave podizanja spomenika AF23X je u proteklih godinu dana organizovao dva protesta na mestu na kojem će se spomenik nalaziti, zatraživši između ostalog da se formira nova komisija koja bi sastavila nepristrasan spisak žrtava.

(Autonomija)