Skip to main content

Advokati i novinari tužili CIA zbog navodnog prisluškivanja tokom posete Asanžu

Građani 17. авг 2022.
< 1 min čitanja

Grupa američkih novinara i advokata tužila je Centralnu obaveštajnu agenciju i njenog bivšeg direktora Majka Pompea tvrdeći da ih je CIA špijunirala tokom posete osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, dok je bio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

U tužbi se navodi da im je špijuniranjem, CIA pod Pompeom prekršila pravo na privatnost. Podnosioci tužbe su novinari Čarls Glas i Džon Gec i advokati Margaret Kanstler i Debora Hrbek koje su zastupale Asnaža.

„Ustav Sjedinjenih Država štiti američke državljane od prekomernih poteza američke vlade, čak i u slučaju aktivnosti u jednoj stranoj ambasadi u stranoj državi“, rekao je Ričard Rot, vodeći pravni zastupnik podnosioca tužbe.

Centralnoj obaveštajnoj agenciji, koja je odbila da komentariše tužbu, zabranjeno je da prikuplja obaveštajne podatke o američkim državljanima, mada nekoliko članova Kongresa tvrdi da agencija ima tajni arhiv podataka o Amerikancima.

Asanž je podneo tužbu Višem sudu u Londonu da bi sprečio da bude izručen Sjedinjenim Državama gde je protiv njega podignuta optužnica.

U tužbi, koju su u Njujorku podneli američki novinari i advokati, navodi se da je pre poseta Asanžu od njih traženo da predaju elektronske uređaje privatnoj firmi za obezbeđenje „Undercover Global S.L“. Ističe se da je kompanija kopirala te informacije i predala ih CIA-i, na čijem čelu je tada bio Pompeo.

Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora pre nego što je uhapšen 2019. godine. Pompeo i „Undercover Global S.L. “ nisu bili dostupni za komentar tužbe.

Protiv Asanža je u Americi podignuta optužnica od 18 tačaka, uključujući i optužbu za špijunažu, nakon što je Vikiliks objavio poverljive američke vojne podatke i diplomatske depeše. Asanžove pristalice smatraju da je heroj i da je žrtva zato što je razoktrio američke prestupe u konfliktima u Avganistanu i Iraku.

(VOA, Foto: Picpedia)