Skip to main content

Tamburaška filharmonija na Tamburica festu u Novom Sadu

Kultura 16. avg 2022.
2 min čitanja

Ove godine petnaesti „Tamburica fest“ održaće se od 18. do 21. avgusta na Trgu slobode u Novom Sadu. Najavljen je bogat program koji čine „Tamburaška Mondovizija“, kafanske tamburaške večeri, revija mladih tamburaša, koncert ansambla „Johan Štraus“ iz Linca, Tamburaška filharmonija i brojni drugi nastupi.

Tim povodom je danas u konferencijskoj sali Turističke organizacije Grada Novog Sada održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen jubilarni 15. „Tamburica fest“ i premijera filma „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“ i predstavljena je izložba koja prikazuje hronološki razvoj festivala od Deronja do Novog Sada. Ovom prilikom potpisan je i protokol o saradnji između TONS-a i „Tamburica festa“.

Prvi put na svetu će biti održan nastup Tamburaške filharmonije sa preko 200 umetnika, koji urednik festivala Danilo Ninković najavljuje kao najveći spektakl do sada.

„Specifičnost ovog projekta jeste što je u Tamburašku filharmoniju uključeno oko 150 izvođača na tamburi iz 11 država, kao i 10 udaraljki iz simfonijskog orkestra i mešoviti višeglasni hor od 50 članova. Znači, produkciju će na sceni da čini preko 200 ljudi“ rekao je ovom prilikom Ninković najavivši jedan spektakularan događaj koji će se desiti po prvi put.

Program festivala upotpuniće i svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma Tamburica festa „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“ koji je režirao turski režiser prof. Sali Salini. Projekcija filma će biti na Trgu slobode 18. avgusta sa početkom u 20.30 časova.

„Moje iskreno mišljenje je da će ova stvar biti dosta veća od filma, da će ovo biti, kako kaže jedna stara reč, amanet. Ostavićemo nešto jako bitno za Vojvodinu za naredne generacije jer postoje jako bitni ljudi koji pričaju u ovom filmu o tamburici i tamburaškoj muzici u Vojvodini i generalno“ ispričao je svoj doživljaj filma reditelj Sali Salini.

Retrospektivna izložba fotografija festivala „Tamburica fest“ biće otvorena za sve zainteresovane u izložbenom prostoru Info centra TONS-a na Trgu slobode 3.

(Danas, Foto: Pixabay)