Skip to main content

ADD: Vučević i SNS promovišu ratnohuškački narativ

Jugoslavija 13. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Uspostavljanje Republike Srpske Krajine, tvorevine čije je celokupno političko rukovodstvo osuđeno za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, predstavljalo je početak ratnih strahota na ovim prostorima"

Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) osudila je danas izjave i delovanje Ministra odbrane Republike Srbije i predsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića, dodajući da one izazivaju veliku zabrinutost.

U saopštenju ADD ukazuje da je Vučević na svojim profilima na društvenim mrežama objavio samopromotivni spot u kom pozira uz zastavu Republike Srpske Krajine koja je predstavlja velikosrpsku agresiju na Hrvatsku 1991. godine, uz reči „danas sviće neka nova zora, budi se neko novo vreme“.

„Uspostavljanje Republike Srpske Krajine, tvorevine čije je celokupno političko rukovodstvo osuđeno za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, predstavljalo je početak ratnih strahota na ovim prostorima, ratnih pokliča, zapaljivih govora o srpskim zemljama, svim Srbima u jednoj državi, zatim kolona izbeglica, razorenih gradova i sela, desetina hiljada mrtvih i stotina hiljada proteranih“, podseća se iz Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Dodaje se da reči koje „jedan od najznačajnijih ljudi u državi“ i predsednik najveće političke stranke u Srbiji sa pozicije ministra vojske izgovara u ovom spotu „podsećaju na zapaljive govore držane tada“.

„Jasno je da režim u Srbiji pokazuje da je spreman da i dalje održava sećanje na sramnu istorijsku ulogu koju je imao zločinački režim Slobodana Miloševića“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija, foto: printscreen Miloš Vučević X)