Skip to main content

Abazović i Đukanović: Temeljni ugovor sa SPC treba još jednom proveriti

Jugoslavija 19. jul 2022.
< 1 min čitanja

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsednik države Milo Đukanović zaključili su na današnjem sastanku da pre nastavka procedure vezane za Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, taj dokument treba još jednom proveriti.

Korisnom je ocenjena ideja da se naučnoj javnosti, odnosno predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbedi dodatna provera njegove usaglašenosti sa ustavno–pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka, prenosi RTCG.

Poručeno je da, u međuvremenu, politički fokus treba usmeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor Visokog državnog tužioca.

Zajednički je ocenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unapredi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država u najkraćem mogućem roku ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende.

Predsednik i premijer su se saglasili da, bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u društvu, rešenja uvek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuverski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je država prepoznata širom regiona i Evrope, dodaje se u saopštenju.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)