Skip to main content

Klasić: Vučić manipuliše prošlošću, kada mu u sadašnjosti ne ide onako kako bi on voleo

Jugoslavija 19. jul 2022.
2 min čitanja

Mnogima deluje da je zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske postalo „letnja tradicija“, koja se ponavlja svake godine. Ali, u poslednjem slučaju, kada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču nije dozvoljena poseta Jasenovcu, otvorile su se i neke stare rane. O tome zašto je Jasenovac bitan, koliko je ljudi strdalo i zašto je kultura sećanja važna, u „Probudi se“ na TV Nova S govorio je Hrvoje Klasić, istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

„Kada je Donald Tramp pobedio i nakon što je zavladao Ameriko, rekao sam da je učinio nešto neverovatno, a to je da mi nakon njega i Džordž Buš izgleda simpatično i kao gospodin. Kada slušam Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, Selakovića, Anu Brnabić, onda mi nažalost hrvatski političari, koje svakodnevno kritikujem, izgledaju kao evropski, moderni političari. Ustvari je još gore kada pogledam medije u Srbiji i njihove naslove“, rekao je Klasić i dodao:

„Ovde se ne radi o jednoj poseti Jasenovcu. Način na koji se on (Vučić) odnosi prema novinarima, prema opoziciji, prema neistomišljenicima – to je sve osim širenja mira, tolerancije i demokratije.“

Klasić objašnjava da Vučiću nije zabranjeno da poseti Jasenovac, već da uđe u Hrvatsku, jer ne može kao predsednik države da govori da ide negde privatno.

„Ne bih stavio ruku u vatru da Vučić ne bi slao određene političke poruke iz Jasenovca, jer kad čujemo šta govori inače, da svaki put kada se pojavi problem, poput pada aviona, on iz prošlosti izvlači, po potrebi nešto, bila to Oluja, Jasenovac, NDH. On je jedan od onih koji vešto manipulišu prošlošću, kada mu u sadašnjosti ne ide onako kako bi on voleo“, rekao je Klasić i zaključio:

„Kada se, na primer, obeležava Oluja, niko u Hrvatskoj ne ide sa zastavama i govori o pobedi nad srpskim narodom. To je jedan običan dan kada, u Hrvatskoj to nikoga ne zanima“ – nije istina da se slavi progon Srba.

(Nova, Foto: mc.rs)