Skip to main content

A11: Pojedinim radnicima iz Vijetnama Linglong ponovo uzeo pasoše

Aktuelno 26. nov 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa za socijalna i ekonomska prava A 11 saopštila je na svom tviter nalogu da su dobili informaciju da je kompanija Linglong pojedinim radnicima iz Vijetnama ponovo uzela pasoše i da radnici nisu dobili “reverse” za uzete putne isprave.

Ova informacija je potvrđena od strane više radnika smeštenih na jednoj od lokacija, navode iz Inicijative A11.

„Kineski menadžeri opet su preuzeli pasoše od najmanje jedne grupe radnike, bez obrazloženja zbog čega je to urađeno. Navodno da se reguliše dokumentacija, pa će im pasoši biti vraćeni nazad“, kaže za N1 programski koordinator Incijative A11 Danilo Ćurčić.

„Oni radnici koji su hteli da odbiju davanje pasoša, njima je prećeno da čitava njihova grupa neće dobiti platu ukoliko ne daju pasoše, tako da je zapravo većina radnika sa kojima smo razgovarali vratila pasoše kompaniji“, dodaje on.

Inicijativa A11, prema Ćurčićevim rečima, pokušava da sazna pod kojim osnovom su radnicima oduzete putne isprave, i šta je razlog za to.

Podsetimo, nakon medijskih izveštaja o lošim uslovima u kojima rade i borave Vijetnamci angažovani na izgradnji fabrike guma kineskog Linglonga u Zrenjaninu, radnici su preseljeni na drugu lokaciju i vraćeni su im pasoši.

(N1, Foto: VOICE)