Skip to main content

PAVLE RADIĆ: Zbirno mesto svih promašaja

Pavle Radić 28. окт 2014.
3 min čitanja

Javnost idiotizovana dirigovanim tabloidima – kritičke samorefleksije društva ovde ima koliko i ozbiljnih medija– bavi se bolesnom karnevalizacijom života, dok ono što određuju život prolazi mimo nje skoro bez odjeka.

Prema izveštaju o finansijskom stanju NBS-a na dan 31. 12. 2013. godine, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, Centralna banka je u prošloj godini poslovala sa gubitkom koji iznosi 43.594.173.000 dinara. (Tanjug 26. 10. 2014.)

Podatak o gubitku NBS na kraju 2013. od oko 400 miliona evra dospeo je u javnost, kritički je komentarisan od opozicije (Borislav Stefanovič, DS) i odmah je – a šta bi drugo – usledilo „objašnjenje“ NBS. Ne jedno, nego dva saopštenja u istom danu (NBS: Gubitak zbog kursnih i cenovnih razlika; NBS: U 2013. kurs stabilan, inflacija najniža, 26. oktobar 2014. izvor: Tanjug).
Ko ima živaca za nesuvislo pozivanje na gubitke i švajcarske centralne banke, za pad vrednosti zlata na svetskom tržištu za 30 procenata i slične mudrolije, neka pročita navedena saopštenja na sajtu NBS. Po hvalospevu vlastitom radu i uspesima, treba da smo srećni poslovanjem NBS, sa preplaćenom a slabo ili nikako kontrolisanom guvernerkom NBS i silesijom preplaćenih pomoćnika, savetnika i izvikanih eksperata u banci i oko nje. Od guvernerkinog šminkanja poslovanja NBS od kako joj je ona na čelu – pre nje u banci i oko nje, jelda, sve špekulant do špekulanta – evo na šta je sve izašlo. Gubitak koji će nam izaći na nos.
Saopštenja nije potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković, zbog koje je – kad su naprednjaci došli na vlast – trebalo srušiti nebo, samo da joj se u NBS obezbedi guvernersko mesto. Ex-radikali marili su tada za upozorenja evropskih kancelarija koliko i do lanjskog snega. A iz Brisela su upozoravali da se navrat-nanos ne vrše promene zakona o NBS kako bi mogao biti smenjen dotadašnji guverner, da se ne narušava autonomija monetarne vlasti, da se njezin rad ne potčinjava političkoj volji izvršne vlasti. Uzalud. Što su ex-radikali naumili i valjda obećali političarki iz vrha stranke, to su i učinili. Pretenciozna ex-radikalka je slavodobitno zasela na guvernersku stolicu NBS i naglasila da je se oslovljava sa „guverner“, a ne „guvernerka“. Deluje, jelda, moćnije.
Zašto „guverner“ nije lično potpisao saopštenja kojima objašnjava da gubitak na kraju 2013. u stvari i nije gubitak, da „ne košta ništa naše građane“. Nego koga? Zašto su saopštenja potpisana sa „kabinet guvernera“? Kad se šminkaju uspesi – niska inflacija, stabilan kurs dinara (vidimo koliko je stabilan), očuvane devizne rezerve (po koju cenu?), „guverner“ nasmejan(a) glamurozno istupa u javnosti. Kada treba objasniti ogromne gubitke „koji ništa ne koštaju naše građane“, onda saopštenja potpisuje „kabinet guvernera“. Zasluge i uspesi lični, odgovornost za nespeh i promašaje – kolektivni. Ostaje da vidimo da li će se iko od tamo okupljenih eksperata, pomoćnika i savetnika, oglasiti kojom iole suvislom rečenicom o poslovanju centralne banke i potvrditi da gubitak zaista „ništa ne košta naše građane“. Ili nas baš svi koji stoje iza saopšetnja „kabineta guvernera“ smatraju – idiotima!
Građani koji ne dozvoljavaju da ih se smatra idiotima, znaju da u razorenom društvu ni jedna institucija nije verodostojna, nije autonomna. Pa ni NBS. Znaju da tamo gde se politizira, špekuliše, laže, gde se troši nezarađeno, gde se vodi populistička borba za vlast i privilegije – ni centralna banka ne može biti što i švajcarska centralna banka. Znaju da su gubici realni i pokazani su samo zato što se ne mogu sakriti, što su zbirno mesto svih dubioza, deficita i promašaja vlasti. Gubici o kojima je reč obezvređeni su finansijski resursi kojima u ime države upravlja NBS. Posledica su generalne nesređenosti društva i neodgovornosti vlasti.
Oni koji marginalizuju informaciju o rezultatima poslovanja NBS (koji mediji se time danas uopšte bave?), hitno u javnosti plasiraju drugu temu – da se Vlasi ne dosete. Ministar unutrašnjih poslova lično najavljuje ko zna koju po redu „najozbiljniju istragu o malverzacijama u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine“. Pujda tabloide. Znamo o čemu će se guslati dok gubici NBS ne padnu u zaborav.
(Autonomija)