Skip to main content

PAVLE RADIĆ: Evropejstvo kao vrbov klin

Autonomija 13. мај 2014.
3 min čitanja

Ispod tanke glazure novoevropejstva SNS-a i SPS-a stalno izbijaju stari radikalski i miloševićevski maniri. Novi, nategnuti svetonazor ne može prikriti stare strasti. Uz to, i događaji na istoku Evrope idu im na ruku. Radikalizovani avanturizam Putina vetar im je u leđa. Koliko god pričali o Evropi, Putinov „ruski rulet“ istinska im je ljubav i nada.

Odmah posle izbora, u Beograd su požurili Ketrin Ešton, Štefan File i Miroslav Lajčak. Ministar spoljnih poslova Slovačke ozbiljan je kandidat za neku od visokih funkcija u EU posle izbora za Evropski parlament. Visoki gosti nisu požurili u Srbiju da joj dele komplimente za prve nesigurne evropske korake. Znaju oni s kim imaju posla. Stvari su mnogo ozbiljnije. Nakon Putinove hazarderske demonstracije neevropskih vrednosti, stvar sa perspektivama stabilnosti i mira u Evropi, pa i šire, mnogo je ozbiljnija. Evropski zvaničnici požurili su u Beograd da ohrabre Srbiju na evropskom putu, da na tankoj vododelnici kud bi – ne reterira u okvir Putinovog savezništva. Čemu je inače sklon veliki deo srpske politike i javnosti.

Prema saopšenju iz kabineta Tomislava Nikolića, njegov razgovor sa Lajčakom tekao je ovako:

Što se tiče BiH, sve je više očigledno da ta država ne može da opstane. Mi ne narušavamo odnose u BiH, ali ništa ne možemo da učinimo da ta država postane funkcionalna, rekao je Nikolić.
Kako je navedeno u saopštenju iz predsednikovog kabineta, Lajčak se složio sa Nikolićevim stavovima i naglasio da „glas Srbije sve glasnije čuje i da više niko Srbiji ne može da nametne nešto mimo volje i interesa građana“.

Nepun sat kasnije oglasila se Ambasada Slovačke u BiH, koja je prenela saopštenje slovačkog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova:

Ambasada Slovačke u Bosni i Hercegovini prenela je danas saopštenje slovačkog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova u kojem je navedeno da su netačne informacije da se šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak saglasio sa procenom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je „očigledno da BiH ne može da opstane“.
U reagovanju Ministarstva navodi se da su „pojedini mediji izneli iskrivljene informacije“ sa jučerašnjeg sastanaka Lajčaka i Nikolića u Beogradu, prenela je agencija Fena.

Kojem saopštenju verovati? Onom iz Nikolićevog kabineta ili onom iz Ambasade Slovačke u BiH? Da li je ipak reč o uporno ponavljanoj intrigi srpskih nacionalista prema BiH, proturenoj u saopštenje Nikolićevog kabineta kao zajednički stav domaćina i visokog gosta? Zašto se od saopštenja Nikolićevog kabineta ogradilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovačke? Reč je o spoljnopolitičkom skandalu, kojim se još jednom BiH gura prst u oko, ali i stvara podozrenje u Slovačkoj prema iskrenosti srpske politike.

„Najevropljanin“ Ivica Dačić drži vakelu evropskim političarima

Dačić je, komentarišući izjave stranih diplomata, novinarima u Beogradu rekao da će Srbija biti u obavezi da poštuje zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije kada postane njena punopravna članica, a da će do tada Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku. (…)
Srbija želi da bude članica EU i svesni smo obaveza na tom putu, ali mora da vodi računa o svojim državnim interesima, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić, poručivši da Srbija neće uvoditi mere protiv Rusije našeg tradicionalnog prijatelja. (B92)

„Najevropljanin“, viđen ovde za nobelovca za mir, spočitava stranim diplomatama koji od Srbije očekuju da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, „zašto ne osude Kosovo kao Rusiju“. Što ti je taktičnost i utemeljenost evropejstva „najevropljanina“?! Što ti je kuraž političara marginalne zemlje, neskriveno fasciniranog arogancijom i imperijalnim ambicijama Putina. Pogotovo posle vojne parade na Crvenom trgu i demonstracije oružane moći Rusije.

Miloševićev đak previđa da je oslanjanje na vojnu moć prema spolja i autoritarizam prema unutra razorilo Sovjetski Savez. Uostalom, kao i Srbiju u zapadnobalkanskim razmerama. „Najevropljanin“ ne misli koliko će obnova starih ideoloških i imperijalnih ambicija na kraju koštati Rusiju, koliko će je strovaliti u probleme.

Dok se spekulisalo o sastavu nove vlade Srbije, neko je na mestu ministru spoljnih poslova vidio (možda i predlagao) elokventnog Evropljanina Ivana Vejvodu. Ali hoćeš, malo morgen. Tamo gde se krojila Vlada Srbije, gde je sada centar protiv „novog svetskog poretka“, na tom mestu su videli i instalirali Miloševićevog đaka Dačića. U borbi protiv „novog svetskog poretka“ Dačić itekako ima iskustva.

Naši novoevopejci su sigurni ko vrbov klin. Znaju to dobro u Briselu i na ostalim uticajnim svetskim adresama.

(Autonomija)