Skip to main content

Koalicija za REKOM se izvinila mitropolitu Mihailu

Civili 08. нов 2010.
< 1 min čitanja

Koordinacijsko veće Koalicije nevladinih organizacija koja se zalaže za uspostavljanje regionalne komisije za žrtve ratova na području bivše SFRJ (Koalicija za REKOM) uputilo je večeras izvinjenje mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailu zbog udaljavanja sa skupa sa verskim zajednicama u Sarajevu.

„Izvinjavamo se vama, vernicima i poštovaocima CPC i svima koje je naš postupak povredio ili je mogao da ih povredi. Izvinjavamo se i članovima naše Koalicije, posebno onima iz Crne Gore, jer je postupljeno u njihovo ime, a nisu pitani, zato što to nije bilo moguće”, navodi se u pismu izvinjenja.  

Koordinacijsko veće Koalicije za REKOM od mitropolita CPC je zatražilo da ih primi na Cetinju, kako bi mu i lično preneli izraze žaljenja.

To telo iskazalo je u pismu izvinjenja poštovanje mitropolitu Mihailu zbog njegovih ranijih izraza solidarnosti sa žrtvama ratova, a posebno sa žrtvama genocida u Srebrenici.

Koalicija za REKOM organizovala je prošlog četvrtka konsultacije sa predstavnicima verskih zajednica iz regiona bivše Jugoslavije i na taj skup je bio pozvan i mitropolit CPC Mihailo.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), međutim, nisu želeli da uđu u salu i zatražili su da pre toga sa skupa bude udaljen mitropolit CPC Mihailo, u čemu ih je podržao i predstavnik Rimokatoličke crkve.

SPC ne prižnaje CPC i poziva se na to da je ova crkva „kanonski nepriznata”.

Rimokatolička crkva kasnije se ogradila od postupka svoga predstavnika i saopštila da to nije zvaničan stav te crkve.

Nakon zahteva predstavnika SPC, direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je jedna od pokretačica Inicijative za formiranje REKOM-a, zamolila je mitropolita Mihaila da napusti skup, što je on i učinio, a konsultacije sa predstavnickma verskih zajednica su potom održane.

Javnost u Crnoj Gori burno je reagovala na ovaj postupak organizatora konsultacija.

(Autonomija)