Skip to main content

Bandić neće biti počasni građanin Sarajeva

Jugoslavija 27. мар 2014.
2 min čitanja

Gradsko vijeće Grada Sarajeva opozvalo je odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva.

Bandić je prije dvije sedmice za Al Jazeeru izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta, što je izazvalo žestoku reakciju bh. javnosti.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Lana Jašarspahić-Knežević, takvu odluku podržalo je 20 vijećnika, jedan je bio protiv, a pet nije glasalo.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je inicijativu Gradskom vijeću za preispitivanje odluke o proglašenju Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva. Titula mu je trebala biti dodijeljena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva.

U obrazloženju zajedničke inicijative, koju su pokrenuli gradonačelnik Komšić i njegovi zamjenici, Aljoša Čampara i Ranko Čović, navodi se da je neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika o unutrašnjem preuređenju BiH razlog za preispitivanje dodjele tog priznanja.

„Istup Milana Bandića za televiziju Al Jazeera Balkans 10. marta doživljavamo kao udarac demokratskim procesima na ovim prostorima, te smo veoma iznenađeni i zabrinuti ovakvim neprimjerenim izjavama, zbog dobrih i prijateljskih odnosa između Sarajeva i Zagreba, a pogotovo s Milanom Bandićem koji se u svojim izjavama, bavi entitetima i unutrašnjim preuređenjem države Bosne i Hercegovine, odnosno, bavi se ustavnim promjenama države BiH“, navodi se u obrazloženju Inicijative za opoziv priznanja Bandiću.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer pročitao je poruku gradonačelnika Bandića, u kojoj je napisao vijećnicima da integralno pogledaju emisiju „Recite Al Jazeeri“ u kojoj je gostovao, te da će bez obzira na današnju odluku on nastaviti voljeti i pomagati BiH bez obzira na vjeru i naciju.

Bandić je u poruci rekao da je on i „počasni građanin Srebrenice“.

Dopuna Odluke o priznanjima

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović kazao je da je Bandićevu izjavu doživio emotivno, jer ga podjela BiH podsjeća na teške trenutke.

„Kreatori takvih izjava sjede u Hagu. Neugodno se osjećam što ovakvu titulu nosi neko ko zagovara podjelu BiH. On i dalje ima moje simpatije, ali to nije dovoljno i zbog toga ću glasati za opoziv“, objasnio je.

Većina vijećnika je u današnjoj raspravi podsjetila na to da je odluka o dodijeli nagrade Bandiću 26. februara donesena sa samo 15 glasova. Dvadeset članova Gradskog vijeća danas je glasalo da se zagrebačkom gradonačelniku oduzme ta titula.

Također, na današnjoj sjednici je usvojena Odluka o dopuni Odluke o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva, koja podrazumijeva da se nagrada može oduzeti u slučaju da nosilac djeluje suprotno interesima cjelovitosti i suvereniteta BiH, njenih naroda i građana, odnosno Grada Sarajeva.

(Al Jazeera)