Skip to main content

Mađarski parlament odobrio dogovor s Rusijom o nuklearci

Jugoslavija 07. феб 2014.
< 1 min čitanja

Mađarski parlament odobrio je sporazum s Rusijom o izgradnji dva reaktora u jedinoj mađarskoj nuklearnoj elektrani.

Rusija će, prema tom sporazumu, pozajmiti Mađarskoj do 10 milijardi evra – što je oko 80 osto troškova izgradnje, dok će 40 odsto poslova obaviti mađarski dostavljači i izvođači.

Za sporazum su glasali poslanici vladujućeg Fidesa i ekstremno desničarske opozicione stranke Jobik, dok je većina poslanika s levice bila protiv.

Vlada Mađarske navodi da će proširenje nuklearne elektrane u gradu Paks, koja daje oko 40 odsto električne energije u toj zemlji, smanjiti energetsku zavisnost Mađarske i sniziti cenu struje, dok kritičari navode da će se povećati uticaj Rusije u energetskom sektoru pošto Mađarska već uvozi većinu gasa iz te zemlje.

Protivnici sporazuma takođe navode da je Rusija obećala da će ukloniti nuklearni otpad iz tog postrojenja, ali da ga može vratiti u Mađarsku posle 20 godina, kao i da postoji klauzula prema kojoj Rusija ima reč u određivanju cene struje iz nuklearne elektrane.

Tokom glasanja su izbačena četiri poslanika zelene stranke „Politika može biti drugačija“, pošto su ometali glasanje. Ekološke grupe kažu da zbog sporazumom s Rusijom, Mađarska neće moći da investira u obnovljive izvore energije.

Paks ima četiri reaktora napravljena u Sovjetskom Savezu koja rade od 80-tih godina. Očekuje se da će njihov 30-godišnji radni vek biti produžen za 20 godina.

Dva nova reaktora koja bi trebalo da budu gotova do 2023. davaće 1,2 gigavata pored dva gigavata koje daju postojeći reaktori.

(Beta)