Skip to main content

Kacin: Crna Gora da kazni i Amfilohija

Autonomija 23. окт 2013.
< 1 min čitanja

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope Jelko Kacin izjavio je danas da očekuje da crnogorska država, pored huligana, adekvatno kazni i njihove duhovne mentore zbog napada na učesnike Povorke ponosa u Podgorici.
Kacin je kazao da je u rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izrečenim pre podgoričkog prajda, prepoznao govor mržnje.
„Moram reći da su, pre svega, sporne izjave mitropolita Amfilohija, koje su, po meni, ne samo primer nepoštovanja prava manjina, već i govor mržnje. Na institucijama Crne Gore je da naprave procenu i da reaguju na to, naveo je on.
Kacin je portalu Analitika kazao da Crna Gora zaslužuje pohvale zbog održavanja prve gej parade u Podgorici.
„Crna Gora je pokazala da Ustav treba braniti delima, a ne rečima. Pravo na okupljanje svih manjina je jedno od elementarnih prava i održavanjem prajda to je dokazano i u praksi, istakao je on.
Prema njegovim rečima, podržavanje podgoričkog prajda pozitivno će se odraziti na dalji evropski put Crne Gore.
„Crna Gora je uspešnom realizacijom prajda pokazala da je predvodnik i lokomotiva evropskih integracija na Zapadnom Balkanu. To je primer koji treba slediti, kazao je Kacin, dodajući da Crna Gora može očekivati da do kraja godine otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.
(Agencije)