Skip to main content

Gotovina i Markač oslobođeni

Jugoslavija 16. нов 2012.
< 1 min čitanja

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su na slobodu odmah nakon što ih je Žalbeno vijeće Haškog suda proglasilo nevinim za egzodus stanovništva srpske nacionalnost s područja takozvane Krajine. Sudac Theodor Meron je naredio da se generali odmah oslobode.

Theodor Meron je inače sudac koji je srušio 45-godišnju kaznu Tihomiru Blaškiću, ali i utrostručio kaznu Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene u Vukovaru.

„Gospodin Gotovina i gospodin Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Bekovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu“, kazao je Meron. Također nije bilo dovoljno dokaza da je granatiranje bilo prekomjerno, dodao je u nastavku, prenosi HRT.

Da je donošenje oslobađajuće presude bilo i više nego napeto, govori podatak da je donešena uz izdvojeno mišljenje dvaju, od ukupno pet žalbenih sudaca.

Podsjetimo obojica generala su u travnju 2011.proglašeni krivim kao sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu – progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječnih djela i okrutnog postupanja – što je dovelo do deportacije stanovništva takozvane Krajine.

Tada je Gotovina osuđen na na 24 godine zatvora, a Markač na 18, dok je general Ivan Čermak oslobođen svih optužbi.

Ipak Žalbeno vijeće je uvažilo (uz izdvojeno mišljenje sudaca Agiusa i Pockara) žalbene osnove obrane i zaključilo da ni jedan od optuženih nije sudjelovao u „diskriminatornom planu hrvatske politike“, odnosno planu istjerivanja građana srpske nacionalnosti.

Žalbeno vijeće je također odbacilo želju tužiteljstva da, ukoliko ih se oslobodi kao članove UZP-a, Gotovina i Markač budu osuđeni po alternativnim vidovima odgovornosti.

Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

(Goran Jungvirth,  Slobodna Evropa)