Skip to main content

Ðukanović: Opozicija želi veliku Srbiju

Jugoslavija 11. окт 2012.
2 min čitanja

Predsjednik crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović kazao je da se na parlamentarnim izborima 14. oktobra brane političke tekovine referenduma 2006. godine i optužio opoziciju da priželjkuje veliku Srbiju.

Ðukanović je ponovio da bi crnogorska nezavisnost bila dovedena u pitanje ukoliko bi na izborima pobijedila opozicija, javlja Tanjug.

„Demokratski front po Beogradu lijepi plakate, pokazujući da se ispod nove parole nalaze stare anticrnogorske namjere u kojima je Crna Gora dio velike Srbije. S druge strane, Pozitivna Crna Gora želi ugroziti čvrsti suverenistički dio javnosti, jer se pokazalo da u antisrpskom bloku nema dovoljno glasova za reviziju odluke sa referenduma“, kazao je Ðukanović na predizbornom skupu na Cetinju.

Pravo glasa

On je optužio političke konkurente iz Demokratskog fronta da se zalažu da Crna Gora bude 27. glasački okrug velike Srbije, dok je Pozitivnoj Crnoj Gori zamjerio što niko od njenih čelnika nije bio dio pokreta koji je Crnoj Gori vratio nezavisnost.

Ðukanović je ponovio obećanje da će rješavanje problema nezaposlenosti biti prioritet buduće Vlade Crne Gore i da će u naredne četiri godine biti zaposleno 40.000 ljudi, prenose podgorički mediji.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani za 14. oktobar bit će deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Na izborima će učestvovati 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mjesto u crnogorskom Parlamentu.

Glavni izazivači

Pravo glasa na izborima imat će 514.055 građana Crne Gore.

Glavni izazivači vladajućoj koaliciji su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP).

Demokratski front predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, a okosnicu tog opozicionog saveza čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokret za promjene Nebojše Medojevića, kao i dio SNP-a predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem.

DF u izbornoj kampanji nudi radikalan otklon od dosadašnjeg načina vlasti, kao i dosljednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Nećemo revanšizam ni revoluciju. Bićemo radikalni u borbi protiv korupcije, kriminala i dekriminalizacije u društvu, ali poštujući zakonske norme i Ustav. Nema nulte tačke istorije koja počinje od nas“, poručio je Lekić.

On je rekao da je DF prethodnih dana postao centar svih mogućih napada.

„S jedne strane napada nas predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović, koji nas optužuje za velikosrpki nacionalizam, a s druge strane napadaju nas iz jednog srpskog bloka da smo izdali srpske interese“, naveo je Lekić.

Masovna kampanja

Do sada najjača opoziciona stranka – SNP, čiji je lider Srđan Milić, u izbornu trku ušla je oslabljena unutrašnjim potresima, nakon odluke o samostalnom učešću na parlamentarnim izborima, nakon čega je dio stranke, predvođen Kneževićem i Bulatovićem, pristupio DF-u.

Iz te stranke je poručeno da će SNP, nakon izbora, biti stub nove Vlade, kao i da u budućoj izvršnoj vlasti ne treba biti mjesta za sadašnje članice vladajuće koalicije.

Da je izborna kampanja uhvatila maha potvrđuje i činjenica da su gotovo svi bilbordi diljem Crne Gore zauzeti izbornim sloganima, na elektronskim medijima stalno se vrte spotovi, a od predizbornih parola nisu pošteđene ni fasade zgrada, kao ni zaštitni zidovi pored glavnih saobraćajnica.

(Al Jazeera)