Skip to main content

Hrvatska: Kampanja za ljubaznost državnih službenika

Jugoslavija 08. сеп 2012.
2 min čitanja

Državni službenici u Hrvatskoj bit će sankcionirani ukoliko se prema građanima ne budu ponašali u skladu sa parolom „Tu smo zbog vas“.

Riječ je o kampanji koju pokreće Ministarstvo uprave, a u sklopu koje će građani mnogo jednostavnije moći prijaviti službenike koji svoj posao ne rade dobro.

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, uskoro će svaki službenik nositi pločicu s imenom i prezimenom, a neljubazni, nestručni i lijeni bit će kažnjavani.

„Umjesto broja šaltera građani će ubuduće točno znati ime i prezime službenika s kojim su razgovarali. Na taj će način, kažu u mjerodavnom ministarstvu, građani brže i lakše prijaviti one službenike s čijim radom nisu zadovoljni“, rekla je Kiseljak.

Ministar Arsen Bauk kaže da su kazne i sada propisane zakonom.

‘Lov na vještice’

„O njima odlučuje čelnik tijela na koje se odnosi, ne mijenjamo nikakve propise, jednostavno na neki način podsjećamo, motiviramo ljude da se upoznaju sa svojim pravima i da izvršavaju svoje obaveze“, rekao je on.

Po zakonu, nesavjesno postupanje je teža povreda rada. Dva takva prekršaja u dvije godine mogu značiti otkaz.

Kako je izvijestila Kiseljak, u Hrvatskoj ima 63,838 državnih službenika.

Prema podacima sindikata, godišnje se pokrene oko dvadesetak postupaka protiv nesavjesnih službenika.

Ipak, u sindikatu se pribojavaju da bi nova akcija mogla biti lov na vještice. Jer, kako kažu, često su loši zakoni, a građani se ljute na one koji ih provode.

„Mislim da se negativna energija koja se manifestira kod ljudi zbog loših zakona ili uredbi manifestira na one koji to rade, a koji s tim nemaju ništa. Oni samo izvršavaju zakone, uredbe i moraju po njima postupati“, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

„Primjerice, kad vam službenik traži domovnicu ili rodni list, iako imate osobnu iskaznicu, koju ste mogli dobiti jedino s domovnicom“, kaže Kiseljak.

„Kada državna uprava bude umrežena i kada građani budu morali na jedan umjesto na pet šaltera, onda će službenici doista biti tu zbog građana. Sa pločicama ili bez njih.“

(Al Jazeera)