Skip to main content

Saveti Ligi samo o obrazovanju i nauci

Autonomija 03. окт 2009.
2 min čitanja

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine nedavno je saopštila da je prof. dr Endre Pap, predsednik VANU, izabran u Politički savet stranke. Akademik Pap u intervjuu za “Dnevnik” kaže, međutim, da je on LSV savetovao samo o pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja i nauke.
– Oni su me konsultovali u vezi s visokim obrazovanjem i naukom, pošto sam tu profesionalno angažovan i član sam akreditacione komisije. Bilo mi je drago da ih savetujem i da predstavim rad VANU. U tome je moja saradnja s njima. A što se tiče daljeg angažmana, prilično sam zauzet obavezama koje se tiču obrazovanja i nauke i očigledno se tu ne mogu angažovati – objašnjava akademik Pap.
Po statutu LSV-a, član Političkog saveta ne mora biti član stranke. Koju ste mogućnost odabrali?
– Nisam član stranke. U svakom slučaju, samo sam ih konsultovao u vezi s pomenutim stvarima.
Koliko takav angažman može biti dobar za samu Akademiju, kao naučnu i kulturnu instituciju?
– U svakom slučaju, nisam politički angažovan. Imao sam konsultacije u vezi s naukom i obrazovanjem, i to je suština. Malo su ishitreno izašli s tim praveći, možda, od toga marketing. Spreman sam da pomognem bilo kojoj partiji koja je raspoložena da razvija i obrazovanje i nauku, specijalno na području Vojvodine.
Baš bilo kojoj partiji?
– Onoj koja jeste za razvijanje nauke i obrazovanja. Onda možete sami izvući zaključak koje su to partije.
Po statutu LSV-a, predsednik Političkog saveta predstavlja taj savet i u javnosti i odgovoran je predsedniku LSV-a i Kongresu. Da li ste onda i vi, kao predsednik VANU, podredili instituciju jednoj stranci?
– Ne, nikako. Mene stvarno malo čudi ta njihova reakcija i ja ću s njima razgovarati o tome možda malo marketinškom angažmanu. Moje je bilo samo da prezentujem i Ligi, koja je tražila i koja je, naravno, podržavala VANU, ono što je postignuto u petogodišnjem radu Akademije. Sad smo imali konferenciju u Subotici o inteligentnim sistemima i prezentaciju petogodišnjeg rada VANU koja je vrlo bogata – ima oko 30 izdatih monografija, knjiga, održan veliki broj konferencija koje su vezane direktno za Vojvodinu. To je bila suština kontakta s Ligom. A neko dublje angažovanje prepuštam političarima.
Pitamo vas za političku konotaciju i zbog ranijeg političkog angažmana ljudi iz Akademije, vašeg prethodnika Julijana Tamaša.
– Nisam ni u jednoj partiji, sem u nauci i obrazovanju. To je moja partija.
(Dnevnik)