Skip to main content

GV: Pronaći i inspiratore i finansijere ekstremista

Autonomija 01. окт 2009.
2 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da zabrana ekstremističkih organizacija neće biti dovoljna ukoliko državni organi ne otkriju i političke i duhovne inspiratore, finansijere i podržavaoce takvih pokreta.
„Ukoliko država iskreno želi da se obračuna sa fašistima, mora ne samo da zabrani takve ekstremističke organizacije, već i da sprovede opsežnu istragu i otkrije političke i duhovne inspiratore, finansijere i podržavaoce takvih pokreta“, piše u saopštenju.
Te nevladine organizacije su navele da pojedine političke partije i duhovne organizacije godinama unazad navijačke grupe i ekstremističke organizacije kao „udarnu pesnicu za obračun protiv svega što je različito u Srbiji“, bilo da je u pitanju boja kože, nacionalna pripadnost, seksualna orijentacija ili mišljenje koje odudara od još uvek dominantne kvazipatriotske matrice.
„Sada je đavo došao po svoje – čudovište se otrglo od svoga tvorca i zemlja srlja u fašizaciju i spiralu nasilja koje može da dovede do unutrašnjih sukoba u Srbiji“, upozorava se u saopštenju.
Građanska Vojvodina je ocenila da su „licemerne“ osude ubistva francuskog navijača Brisa Tatona koje dolaze iz državnog vrha Srbije i većine političkih stranaka, pošto su, „sve do sada, svi ti faktori žmurili pred narastajućim fašizmom“.
„Ubistvo Tatona je logična posledica državne politike koja se ni dan-danas nije na jasan način ogradila od zločina Miloševićevog režima i koja se stidi sopstvene antifašističke tradicije“, piše u saopštenju.
Građanska Vojvodina je pozvala građane da kažu „ne“ takvoj politici i da organizuju proteste širom Srbije, da bi odbranili sopstvenu slobodu i naterali državu i političke partije da se „pogledaju u ogledalo i shvate koliko im je lice ružno“.
Građansku Vojvodinu čine Centar za razvoj civilnog društva, Centar za regionalizam, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija, Otvoreni licej, Fond Panonija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.
(Beta)