Skip to main content

Egereši: Vojvodina je šansa Srbije na putu ka Evropi

Autonomija 01. окт 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je danas sa dr Ditrihom Birkom, državnim sekretarom u Ministarstvu za nauku, istraživanja i umetnost nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg, sa kojom Vojvodina neguje dugogodišnju međuparlamentarnu i međuregionalnu saradnju.
Predsednik Egereši je naglasio na sastanku da su osnovni ciljevi pokrajinske administracije jačanje položaja Vojvodine unutar države Srbije, očuvanje i negovanje identiteta svih nacionalnih zajednica koje u Vojvodini žive, kao i jačanje međunarodne regionalne saradnje sa evropskim regionima.
„Pokrajina Baden-Virtemberg i Vojvodina imaju veoma dobru saradnju, kako međuparlamentarnu, tako i vrlo konkretnu na više zajedničkih projekata u okviru kulturne saradnje, preko Dunavske akademije i drugih dunavskih institucija. Takođe, Baden-Virtemberg i grad Ulm daju veliku podršku održavanju već tradicionalnog Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regiona, a zajednički učestvujemo i u izradi Dunavske strategije“, rekao je Egereši i naglasio važnost otvaranja kancelarije Baden-Virteberga u Novom Sadu koja bi bila dobar osnov za jačanje postojeće dobre saradnje i lakšu komunikaciju.
Predsednik Egereši je ocenio i da će nedavno usvojeni Zakon o nacionalnim savetima doprineti očuvanju nacionalnog identiteta nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini i jačanju njihovog institucionalnog položaja dajući savetima konkretne nadležnosti u okviru kulture, službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja i informisanja. On je naglasio i da je ovaj zakon konkretan primer za ostale regije i države na koji način treba čuvati multikulturalnost i multinacionalnost kao najveće bogatstvo.
„Sa svim svojim specifičnostima, Vojvodina je šansa Srbije na putu ka Evropi i tu šansu treba iskoristiti“, rekao je Egereši.
Državni sekretar dr Ditrih Birk ocenio je da je Vojvodina pokrajina evropskih mogućnosti, naglašavajući da je veoma impresivan način na koji su sve nacionalne zajednice, negujući sopstveni identitet, uključene u zajednički identitet Pokrajine. On je dodao i da je primetan napredak Srbije u otvaranju ka Evropskoj uniji, kao i da Evropa ima budućnost samo ako nastavi sa strategijom jačanja regiona.
Birk je istakao i da su Pokrajina Baden-Virtemberg i Republika Srbija oformile zajedničku komisiju koja ima zadatak da radi na osmišljavanju i realizaciji zajedničkih projekata. On je naglasio i da Baden-Virtemberg želi da intenzivira saradnju u okviru Dunava, posebno ističući važnost međuregionalnih manifestacija koje imaju za cilj da popularizuju ideju Dunavskog regiona.
(www.vojvodina.gov.rs)