Skip to main content

BOJAN KOSTREŠ: Statut testira partijsku disciplinu, ali i odgovornost prema građanima

Autonomija 30. sep 2009.
3 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš veruje da će uskoro doći do rešavanja pitanja vojvođanskog statuta. On je u intervjuu za portal www.autonomija.info kazao da očekuje da će biti “dovoljno koncentracije i u Beogradu i u Novom Sadu da se postigne dogovor koji će biti u interesu građana Vojvodine, ali i cele Srbije”. Kostreš se nada da će statut biti potvrđen u republičkom parlamentu, ali napominje da bi taj dogovor između dva nivoa vlasti mogao biti i drugačiji, odnosno da statut bude odbijen. Ali čak i takav ishod, po njemu, bilo bi bolje rešenje od “ovog nipodaštavanja i ignorisanja vojvođanskih institucija”.
– Može odgovor republičke vlasti biti i pozitivan i negativan, i to je legitimno. Ali do njega mora doći. U protivnom, bilo bi jako loše, i svi bi bili na gubitku, a najviše demokratija u Srbiji. Političari u Beogradu vrlo dobro znaju da je Vojvodina sastavni deo Srbije i da je ovo pitanje od krucijalnog značaja za dalji razvoj pokrajine i da ono više ne može da se stavlja u drugi plan – ocenio je Kostreš.
Da li će eventualni izostanak tog dogovora uticati na poziciju LSV u republičkom parlamentu, gde ste deo većine?
– Postoje samo dve mogućnosti koje imamo u ovoj situaciji. Možemo da zauzmemo isključiv stav i da postavimo ultimatum da se statut nađe na dnevnom redu do tog i tog roka, i da ako to ne prođe, idemo u rušenje Vlade Srbije. Ali, bojim se da od toga ne bi bilo mnogo koristi ni za Vojvodinu ni za celu Srbiju, jer destabilizacija političkih prilika, posebno u ovako lošim ekonomskim uslovima ne može da donese ništa dobro. Postoje razni oblici parlamentarnog pritiska da bismo ubedili one koje odlučuju o Srbiji da budu odgovorni. I mi na tome radimo.
Koga morate da ubeđujete?
– Demokratska stranka je vladajuća u Vojvodini, a oni su obećali borbu za evropsku Vojvodinu, i kad su usvajali Ustav Srbije i pozivajući se na evropske standarde i kad su izradili Platformu Izvršnog veća Vojvodine koja uključuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku autonomiju, pravo na imovinu i izvorne prihode. I na njima je odgovornost da li će od toga odustati ili neće. Da je do LSV, kriza bi bila rešena. Naša poslanička grupa u Skupštini Vojvodine zato je predložila da se o tom problemu raspravlja u pokrajinskom parlamentu, ali to nije prihvaćeno. Međutim, mi ćemo i dalje nastaviti da vršimo politički pritisak. A jedna od mogućnosti koju smo najavili jeste i da uskratimo podršku nekim zakonski predlozima Vlade Srbije u republičkom paralemtu ukoliko iza njih stoje ministarstva koja koče proces prenosa ustavnih nadležnosti Vojvodini. Uostalom, i DS i G17 plus i SPS su statut podržali u Skupštini Vojvodine i oni će morati da se odluče da li će se u republičkom parlamentu povinovati partijskoj disciplini ili građanima Vojvodine kojima su nešto obećali na izborima.
Da li će predloženi statut morati da pretrpi značajnije promene, a obzirom na nove nagoveštaje o potrebi pravno-tehničkog usaglašavanja tog teksta sa zakonom o nadležnostima?
– Liga socijaldemokrata Vojvodine ni pod kojim uslovima neće podržati izmene Predloga statuta Vojvodine kojeg je usvojio pokrajinski parlament 14. oktobra prošle godine. To je i odluka Glavnog odbora naše stranke. A naše delovanje u Skupštini Srbije, ukoliko do nekih izmena stauta dođe, zavisiće od toga kakav će biti tekst statuta i tekst zakona o nadležnostima. Situacija jeste prilično komplikovana. Želimo biti odgovorni. Bilo bi neodgovorno da postavimo ultimatum i rušimo vladu, ali, s druge strane, imamo odgovornost prema biračima. A kad ta pitanja stignu na dnevni red, videćemo kakvu ćemo odluku doneti.
(www.autonomija.info)