Skip to main content

Prošle godine znatno više pritužbi ombudsmanu

Info 31. мар 2012.
< 1 min čitanja

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana tokom 2011. godine formirala je 1.237 predmeta, najviše na osnovu pritužbi građana, što je za 43 odsto više u odnosu na 2010. godinu, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Kako se navodi, građani su se i tokom prošle godine u najviše žalili na povredu ljudskih prava učinjenih nezakonitim, necelishodnim i neefikasnim postupanjem opštinskih (411 pritužbi) i republičkih i organa (456), dok je broj pritužbi na rad pokrajinskih organa i dalje najmanji (161).

Na lokalnom nivou građani su se žalili na rad gradske, odnosno opštinske uprave, i organizacija, ustanova i javnih preduzeća koja vrše upravna i javna ovlašćenja, a čiji je osnivač grad odnosno opština.

Na pokrajinskom nivou pritužbe su se odnosile na pokrajinsku upravu i javne službe, organizacije i ustanove čiji je osnivač Pokrajina, dok je na republičkom nivou pritužbi bilo na rad organizacionih jedinica republičkih organa sa sedištem u Vojvodini.

„Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu organa Pokrajinski ombudsman je u 2011. godini uputio 15 odsto više preporuka, mišljenja i predloga u odnosu na 2010. godinu, od kojih je 46 izvršeno, što je prema stepenu izvršenja blizu evropskog proseka“, piše u saopštenju.

Vojvođanska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajrnih uručila je danas izveštaj o radu za 2011. godinu predsedniku Skupštine Vojvodine SSandoru Egerešiju.

(Autonomija)