Skip to main content

Dulić: Pitanje Statuta bez potrebe ispolitizovano

Autonomija 26. јун 2009.
2 min čitanja

oliver-dulic.jpgMinistar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić izjavio je danas da je usvajanje Statuta Vojvodine bespotrebno ispolitizovano i da to pitanje uopšte nije dominantno u Srbiji.
Dulić je novinarima u Sremskim Karlovcima rekao da su dešavanja oko Statuta Vojvodine „stvorila probleme koji u funkcionisanju između pokrajinske i republičke adminstracije uopšte i ne postoje“.
„Nadam se će problem što pre biti rešen i da će Statut i Zakon o prenosu nadležnosti biti usvojeni kako bismo mogli da nastavimo da radimo. To jeste političko pitanje koje nije dominantno u Srbiji“, ocenio je Dulić.
Prema njegovim rečima, dve admonistracije bi, pre svega, trebalo zajednički da rade na projektima kako zaposliti ljude, jer su to teme koje zanimaju Srbiju.
„Ovo potenciranje i plašenje građana pitanjima koja uopšte nisu na dnevnom redu, niti su u našim debatama, u stvari je politička priča koja nikome ne treba“, kazao je Dulić.
Ministar je rekao da je Ministarstvo životne sredine bilo verovatno prvo koje je sa pokrajinskom vladom dogovorilo buduće nadležnosti, koje će biti u skladu sa Statutom koji je usvojila Skupština Vojvodine.
„Među nama nema nesporazuma i siguran sam da je tako i sa drugim ministarstvima. Što se nas tiče, mislim da bi Zakon o prenosu nadležnosti mogao biti veoma brzo pred Skupštinom Srbije“, rekao je Dulić.
Prema njegovim rečima, Novi Sad i Vojvodina „imaju fantastične administrativne kapacitete“ da preuzmu nadležnosti iz oblasti životne sredine, koja se pre svega tiču inspekcijskog nadzora i rada Zavoda za zaštitu prirode.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine sa republičkim ministarstvom „funkcioniše kao jedna institucija i da je koordinacija izuzetna“.
„Sve što se odnosilo na inspekcijski nadzor i Zavod za zaštitu prirode već je obuhvaćeno zakonima koji su usvojeni pre nekoliko nedelja, tako da na tom planu ne moramo da čekamo na neki novi akt“, rekao je Pajtić.
(Beta)