Skip to main content

LSV i SVM protiv suštinskih izmena Statuta Vojvodine

Autonomija 23. јун 2009.
2 min čitanja

lsv.jpgPoslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV)i Saveza vojvođanskih Mađara najavili su danas da neće pristati na „suštinske“ izmene Statuta Vojvodine istakavši da je predloženi tekst „minimum na koji mogu da pristanu“.
Poslanica LSV Aleksandra Jerkov rekla je novinarima u Skupštini Srbije da će ta stranka pristati samo na one promene statuta koje će voditi usklađivanju sa Ustavom Srbije, kao i da za nije prihvatljivo smanjenje predviđenih nadležnosti Pokrajine.
Kako je navela, LSV će pristati samo na one dogovore o Statutu „koji budu vođeni na zvaničnom nivou“, odnosno na sednici Izvršnog veća Vojvodine.
„Sve što bude svedeno na untar stranačke dogovore za nas neće biti prihvatljivo“, istakala je Jerkov i dodala da je predloženi tekst Statuta „minimum na koji je LSV mogla da pristane“.
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga rekao je novinarima da su za tu stranku neprihvatljive „suštinske izmene“ Statuta, ali da su prihvatljiva „eventualna terminološka usaglašavanja bez ulaženja u suštinu“ tog dokumenta.
Varga je rekao da odgovore na pitanja o Statutu očekuje nakon sastanka predsednika SVM Ištvana Pastora sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.
Dodao je da zakon o nadležnostima Vojvodine i Statut treba da budu na dnevnom redu republičkog paralamenta što pre, jer je, kako je naveo, istekao ustavni rok za njegovo usvajanje.
„Duboko se nalazimo u neustavnom stanju, a to je ozbiljna prepreka ka evropskim integracijama“, upozorio je Varga.
Poslanik G17 plus Vlajko Senić kaza je da će zakon o nadležnostima biti prosleđen Skupštini kada se dogovore lideri stranaka vladajuće koalicije.
„Nema nikakve sumnje da se na izradi Statuta Vojvodine radi već duže vreme i da ne postoji neka jasna saglasnost kako taj akt treba da izgleda“, rekao je Senić i dodao da ne očekuje da će on biti u Skupštini pre septembra.
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Jedinstvene Srbije Branko Ružić istakao je da je za SPS važno da statut Vojvodine i zakon o nadležnostima „budu u korelaciji“ sa Ustavom Srbije.
Kako je naveo, kada će zakon o nadležnostima ući u skupštinsku proceduru zavisi od Vlade Srbije.
Poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić kritikovao je što se kasni sa donosenjem zakona o nadležnostima ponavljajući stav DSS da je Statut Vojvodine neustavan.
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je najbitnije da se ne prave greške i da treba da se postigne konsenzus svih parlamentarnih stranaka kada je u pitanju Statut.
(Beta)