Skip to main content

Tadić: Tema Statuta Vojvodine ispolitizovana

Autonomija 23. јун 2009.
2 min čitanja

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je „tema Statuta Vojvodine ispolitizovana na kontraproduktivan način“ i naveo da taj akt mora biti usaglašen sa Ustavom.
„Statut Vojvodine je ispolitizovan na potpuno kontraproduktivan način. Prethodni meseci, od kada je statut ušao u javnu raspravu, poslužili su mi da pažljivo osmotrim ko kakve motive ima“, kazao je Tadić nakon dodele nagrada davaocima krvi u Crvenom krstu Srbije.
On je naveo da je ta debata bila korisna jer su se videle i skrivene težnje njehih učesnika.
„Primetio sam nekoliko tipskih ponašanja. Jedno proizvodi veliki strah kod građana da se Vojvodina otcepljuje baš kao što je na primer i Kosovo kroz istoriju htelo da se otcepi od Srbije. Verujem da neće moći ni Kosovo na kraju ovog političkog procesa, ali duboko verujem da Vojvodina ni nema nameru da se otcepi“, rekao je Tadić.
Predsednik Srbije je kazao da Statut Vojvodine mora biti usaglašen sa Ustavom, a Zakon o nadležnostima Vojvodine mora da proističe iz Ustava.
„Oni koji u Vojvodini misle da će se Statutom ili zakonom o nadležnosti Srbija vratiti na nivo iz 1974. godine mnogo se varaju. Taj ustav je ugrozio integritet Srbije, ako je to tako bilo zašto bi se sad vraćali na takva rešenje“, rekao je Tadić.
On je kazao da se pričom o Statutu Vojvodine „zamaglila priča o regionalizaciji Srbije“.
„S druge strane, zamaglili smo jednu važnu temu, a to je regionalizacija Srbije i smanjio se prostor u kome treba prodiskutovati demokratski o pitanju regionalizacije bez kojeg nema razvoja. To nije pitanje koje se u Srbiji uvek tretira kao namera separatizma, to je krajnje funkcionalno pitanje“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, neki stanovnici Vojvodine smatraju da Novi Sad treba da postane „vojvođanski Beograd“.
„Novi Sad ne treba da postane vojvođanski Beograd, jer decentralizacija Vojvodine i stvaranje regiona koje su odgovorne za svoj razvoj su neodvojivi od decentralizacije i prenošenja nadležnosti na nivo opština“, kazao je Tadić.
On je rekao da treba insistirati i na ravnomernom razvoju što će, kako je naveo, omogućiti da Srbija bude nedeljiva u budućnosti i da niko neće moći da dovede u pitanje integritet Srbije.
(Beta)