Skip to main content

TADIĆ: U vreme krize bujaju animoziteti i predrasude

Autonomija 31. мај 2009.
< 1 min čitanja

boristadic.jpgPredsednik Srbije i lider DS Boris Tadić upozorio je juče da preti opasnost da ideje regionalizacije i decentralizacije, koje služe demokratizaciji društva, budu izvrgnute u svoju suprotnost i da, umesto da posluže demokratizaciji, stvore feude koje vode lokalne elite koje nemaju dodir sa realnošću.
Tadić je u obraćanju delegatima skupštine beogradske organizacije DS rekao da postoje određene predrasude i animoziteti prema Beogradu, koji svoje korene vuče još iz vremena bivše Jugoslavije i koje se razvijaju kada je jedno društvo bremenito ekonomskim teškoćama. „Neki delovi Srbije misle da Beograd živi na njihov račun, a to nije istina”, rekao je Tadić, ali i dodao da glavni grad ima obavezu da svojim razvojem pokrene Srbiju i dokaže da su neosnovane tvrdnje da se razvija na račun ostalih krajeva države. Jer, kako je naveo, Beograd danas ima najveće razvojne mogućnosti u jugoistočnoj Evropi i njegov razvoj može da pokrene i razvoj ostatka Srbije.
Gradonačelnik srpske prestonice Dragan Đilas, koji je juče dobio novi mandat na čelu GO DS, rekao je da beogradske demokrate imaju nameru da od glavnog grada naprave lokomotivu razvoja Srbije. „I uvek ćemo podržavati ideju da pomažemo ostatku Srbije, ali Beograd, kao lokomotiva koja vuče, ne sme da ostane bez energenta”, rekao je Đilas.
(Dnevnik)