Skip to main content

Čanak: Mračne sile prošlosti i dalje su legitimne

Autonomija 08. мај 2009.
2 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak upozorio je danas da su mladi u Srbiji nedovoljno upoznati sa antifašističkim tradicijama i da su „najmračnije sile iz prošlosti“ i dalje legitimne političke opcije u državi.
„Želimo da upozorimo na to da je mlada generacija nedovoljno upoznata sa antifašističkim tradicijama i da smo došli u poziciju da se najmračnije sile iz prošlosti i dalje pojavljuju kao legitimne političke opcije u zemlji. To je nešto sa čim se LSV nikada neće pomiriti“, rekao je Čanak na konferenciji za novinare.
Povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, Čanak je najavio da će LSV sutra organizovati niz manifestacija, a da će ta stranka na centralnoj manifestaciji u Pančevu pokušati da upozori na „povampirenje neonacističkih i klerofašističkih tendencija u društvu“.
Povodom najave mogućnosti promene Ustava Srbije, Čanak je kazao da je LSV o aktuelnom ustavu sve rekao još 2006. godine kada je i usvojen.
„Mislim da nema potrebe da ponavljamo da je taj i takav Ustav, koji je trenutno na snazi, nešto što je verovatno najnedemokratskije doneto na ovim prostorima koji obiluju nedemokratskim potezima u poslednjih nekoliko stotina godina“, ocenio je Čanak.
Lider LSV-a je rekao da ta promena ustava, ako do nje dođe, apsolutno mora da se sprovede na daleko demokratičniji način uz uvažavanje volje građana Vojvodine koji nisu Ustav potvrdili na referendumu i time jasno pokazali svoje nezadovoljstvo položajem Vojvodine u tom pravnom aktu.
Čanak je ukazao da je greška poistovećivati decentralizaciju, regionalizaciju i podelu Srbije na autonomne pokrajine.
„To su potpuno različite stvari. Region i pokrajina su dva potpuno različita pojma i ko god poistoveti Vojvodinu sa nekakvim regionom, taj pravi pravno nasilje“, rekao je Čanak.
Prema njegovim rečima, razlika je u tome što regioni imaju nadležnosti koje su prenete i poverene, a pokrajine imaju svoje izvorne nadležnosti, izvore prihoda, pravo na vlasništvo, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast u domenu svojih propisanih okvira.
„To su potpuno različite kategorije i priča o čistoj regionalizaciji Srbije je suštinski prikriveni način da se autonomija Vojvodine jednom i zauvek ukine. To jest, da budem precizan, pokuša ukinuti, jer pokušaja je bilo i ranije pa su se eto razbijali o istorijske neumitnosti“, kazao je Čanak.
(Beta)