Skip to main content

Egereši: Bez informacija o pretnjama vojvođanskim političarima

Info 29. апр 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da vojvođanski Savet za bezbednost još od policije nije dobio izveštaj u vezi sa pretnjama pojedinim vojvođanskim političarima.
Egereši je novinarima u Novom Sadu rekao da će pokrajinski Savet za bezbednost ponovo zasedati u maju i razmotriti rad policije na konkretnom slučaju, kao i još neka aktuelna bezbedonosna pitanja u Vojvodini.
Savet za bezbednost zatražio je 9. marta od MUP-a Srbije izveštaj o istrazi povodom pretećeg pisma koje je upućeno Egerešiju i još nekim pokrajinskim funkcionerima.
Savet je od MUP-a zatražio izveštaj o rezultatima dosadašnje istrage o pretećem pismu koje je stiglo na adresu Skupštine Vojvodine, kao i to da istraga bude ubrzana i efikasna.
Egereši i nekoliko funkcionera raznih stranaka dobili su početkom marta preteće pismo u kojem se navodi da će biti „osuđeni na smrt“ ukoliko se usvoji novi Statut Vojvodine.
Pismo su potpisale organizacije Jugoslovenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota, a ono je upućeno iz Beograda na adresu Skupštine Vojvodine.
Pretnje smrću upućene su i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru, predsedniku Lige socijademokrata Vojvodine Nenadu Čanku, predsedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću i predsedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.
Pretnje su upućene i funkcioneru Socijaldemokratske partije Vojvodine Živanu Berisavljeviću, funkcioneru SVM-a Laslu Vargi i članovima nevladine organizacije Vojvođanski klub.
Članovi Saveta za bezbednost zatražili su 9. marta i pismeni izveštaj MUP-a o protestu koji je 17. februara održan u Novom Sadu, kao i izveštaj nadležnog tužilaštva o tome da li je bilo elemenata krivičnog dela u parolama koje su uzvikivane na ovom skupu.
Na protestnom okupljanju koje je tog dana u Novom Sadu organizovano povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova demonstranti su uzvikivali „Nož, žica, Srebrenica“, „Čanka pod nož“, uvredljive poruke na račun predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića i Albanaca i parole podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću.
Demonstranti su nosili srpske zastave, zastave klerofašističke organizacije Obraz, zastave organizacije 1389, a primećeni su i članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj.
(Beta)