Skip to main content

Pastor: SVM će glasati za rebalans budžeta

Autonomija 29. апр 2009.
2 min čitanja

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor najavio je danas da će ta stranka glasati za predloženi rebalans budžeta Srbije ako vlada održi obećanje i usvoji uredbu kojom će se precizirati da će pokrajinskom budžetu pripasti sedam odsto ukupnih prihoda republičkog budžeta, kao što je i Ustavom Srbije predviđeno.
Pastor je na konferenciji za novinare rekao da bi ta uredba garantovala da će Vojvodina dobiti dodatnih 6,7 milijardi dinara, tako da bi pokrajinskom budžetu ove godine iz državne kase bilo isplaćeno sedam odsto bužetskih prihoda, odnosno 52,7 milijardi dinara.
Od te sume, kako je naveo, 21 milijarda dinara su sredstva kojima će pokrajinska vlada moći da raspolaže, a ostatak su transferna sredstva koje će samo „protrčati“ preko vojvođanskog budžeta.
Objasnio je da su sredstva koja su predviđena za Vojvodinu po rebalansu budžeta namenjena finansiranju pokrajine po starim nadležnostima i izrazio uverenje da će nakon usvajanja zakona o nadležnosti Vojvodine biti obezbeđena sredstva za finansiranje novih nadležnosti pokrajine.
Pastor je ocenio da su pregovori sa Vladom Srbije o dodatnim sredstvima za pokrajinski budžet ličili na „teranje krda slonova od strane muve“, kako je nazvao svoju stranku.
„To je izgledalo kao kada muva pokušava da natera krdo slonova da ide u jednom pravcu. I izgleda da je muva u tome i uspela“, rekao je lider SVM-a.
On je rekao da je nečuveno to što je SVM morao da tera Vladu Srbije da poštuje aktuelni ustav zemlje, koji Vojvodini garantuje najmanje sedam odsto republickcog budžeta.
„U Srbiji očigledno javno izgovorena reč nema nikakvu težinu. Računa se s tim da svako moze da bude ucenjen ili kupljen pa će promeniti stav. I onda se ne mogu načuditi jer smo mi ostali dosledni“, naveo je Pastor.
Dodao je da je SVM bio izložen pritiscima, pre svega kroz upozorenja da bi neusvajanje rebalansa budžeta moglo da dovede do destabilizacije političkih prilika i do ugrožavanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
„Te rečenice su izgovarali upravo ljudi koji nisu vodili računa o posledicama“, kazao je Pastor i dodao da je politika SVM-a bazirana na principima „istrajnosti i verodostojnosti“.
Najavio je da će ubrzo, „a možda već i sutra“, imati sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, na kojem će biti reči o neispunjenim obećanjima.
Pastor je podsetio da je nakon prošlogodišnjih izbora od Tadića dobio obećanja i naveo da mnoga od tih obećanja nisu ispunjena, poput neusvajanja statuta pokrajine, zakona o nadležnostima Vojvodine i zakona o manjinskim nacionalnim savetima.
(Beta)