Skip to main content

Ministarka srušila dogovor premijera i Vojvođana

Autonomija 28. апр 2009.
3 min čitanja

mirko-cvetkovic.jpgOčekivanja da će Odbor za finansije republičkog parlamenta usvojiti „vojvođanski amandman” na rebalans budžeta juče su se izjalovila. Podsetimo, u petak su predsednici Vlade Srbije i PIV-a Mirko Cvetković i Bojan Pajtić sa liderima SVM-a i LSV-a Ištvanom Pastorom i Nenadom Čankom postigli dogovora da budžet APV bude povećan za 6,5 milijardi dinara, odnosno na nešto preko 52 milijarde, čime bi bila ispoštovana ustavna norma da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam procenata budžeta Srbije. Međutim, ministarka finansija je juče obelodanila da će obećani transfer novca u pokrajinsku kasu, zapravo, uslediti tek nakon što bude usvojen zakon o prenosu nadležnosti
– Sve će ostati u okvirima definisanim rebalansom budžeta, znači isti prihodi, rashodi i isti deficit. Ali, veoma hitno biće donet zakon o prenosu nadležnosti, pretpostavljam krajem maja – izjavila je ministarka Dragutinović novinarima u srpskom parlamentu, najavljujući da upredo sa svim ovim poslovima mora biti donet i rebalans vojvođanskog budžeta.
Na pitanje da li Vlada za takav scenario ima saglasnost vojvođanskih stranaka, pošto je sa premijerom u petak bio postignut drugačiji dogovor, ministarka je odgovorila: „Ja bih rekla da smo je dobili“.
– Bio je sastanak kod premijera Cvetkovića. Ne znam ko je sve bio na tom sastanku, jer sam bila u skupštinskoj sali i branila budžet, ali znam da je rezultat bio taj da ćemo dobiti podršku za rebalans – pojasnila je ministarka finansija, uz napomenu da je u svemu jedino važno to da će Vojvodina dobiti obećanih sedam posto, a ne to da li će se taj novac trošiti od 1. maja ili 1. juna, „pošto je u pitanju isti kolač“.
Novinare je interesovalo i koje garancije Vlada daje Vojvođanima da će obećanje biti ispoštvano, s obzirom da se već više od pola godine prolongira i potvrđivanje statuta i donošenje zakona o nadležnostima.
– Garancija je data reč, postignut je dogovor, ubrzano se radi na zakonu o nadležnostima u ovom trenutku. Dakle, biće – optimista je ministarka. – Praktično je sve definisano zakonom o budžetu koji smo doneli za 2009. i u kojem postoji član koji kaže da će prenos sredstava AP Vojvodini ići nakon prenosa nadležnosti. Sada je definisano i koje su to nadležnosti. Oni sugurno dobijaju taj novac.
No, šef poslanika Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu Balint Pastor nedvosmisleno je poručio ministarki Diani Dragutinović da SVM neće glasati za rebalans državne kase ukoliko ne bude ispoštovan aranžman postignut sa premijerom Cvetkovićem.
– Kao član Odbora za finansije pitao sam ministarku Dragutinović dokle se stiglo sa realizacijom dogovora sa premijerom Cvetković – izjavio je Pastor za „Dnevnik”. – Međutim, umesto o korekciji protivustavnog predloga rebalansa, ministarka je govorila o tome da će Vojvodina moći da računa na obećani novac tek po donošenju zakona o nadležnostima. To objašnjenje za nas nije prihvatljivo, jer donošenje zakona o nadležnostima nema nikakve veze sa ustavnom obavezom da Vojvodina dobije najmanje sedam posto iz budžeta Srbije. Kako god, mi očekujemo da dogovor bude ispoštovan, da Vojvodina dobije dodatnih 6,5 milijardi dinara i da se to jasno vidi u rebalansu republičkog budžeta. U suprotnom, poslanici SVM neće podržati protivustavan akt!
Pastor kaže da on ipak ljudski veruje premijeru Cvetkoviću, i kada je reč o rebalansu budžeta, kao i kada je u pitanju njegovo obećanje da će statut APV biti potvrđen a zakon o nadležnostima usvojen do kraja juna. Pri tome dodaje i da se nada da je predsednik Vlade taj koji odlučuje. Na istom fonu je i razmišljanje poslanika LSV, koji poručuju da nije važna dobra volja premijera da reši problem, već da je jedino važno da problem bude rešen.
– Ovakvi nesporazumi su nešto što moraju da rasprave predsednik Vlade i njegova ministarka finansija, tim pre što do ovakve situacije verovatno ne bi ni došlo da je ministarka bila otvorenija za dogovor pre no što je uopšte pustila u skupštinsku proceduru predlog rebalansa budžeta. Mi nemamo razloga da ne verujemo premijeru Cvetkoviću, a svaki ministar kome se ne sviđa politika premijera, može da napusti njegov kabinet – izjavila je za naš list narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov.
(Dnevnik)