Skip to main content

Egereši: Incidente na nacionalnoj osnovi kvalifikovati kao krivična dela

Autonomija 28. апр 2009.
< 1 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zatražio je danas od pravosudnih organa da na odgovarajući način sankcionišu incidente na nacionalnoj osnovi, odnosno da ih kvalifikuju kao krivična dela izazivanja verske, nacionalne i rasne mržnje.
Egereši je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da pravosudni organi moraju da poštuju Zakon protiv diskriminacije, Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina i Ustav Srbije, koji propisuju da je izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje krivično delo.
„Nažalost, tužilaštva neretko ovakva dela kvalifikuju kao prekršajna, a ne kao krivična. Ta dela se često u društvu ne doživljavaju kao dela koja mogu da ugroze celo društvo, a ne samo nacionalne manjine“, kazao je Egereši.
On je naveo da podaci govore da u sastavu MUP-a Srbije ima samo 2,6 odsto pripadnika nacionalnih manjina i dodao da treba raditi na prevenciji međunacionalnih incidenata, kroz obrazovanje i formiranje saveta za bezbednost i saveta za nacionalne manjine na nivou opština.
Govoreći o budžetu Vojvodine, Egereši je poručio da Vlada Srbije mora da poštuje Ustav Srbije, koji Vojvodini garantuje budžet u visini od sedam odsto republičkog budžeta.
Predsednik Skupštine Vojvodine nije želeo da komentariše pitanje kada će se Statut Vojvodine naći pred poslanicima Skupštine Srbije.
„Svi rokovi su već prošli i nemojte mene da pitate kada će Statut biti na dnevnom redu Skupštine Srbije. Ja više ne želim da govorim o Statutu. Šta sam imao da kažem, rekao sam od oktobra do danas“, poručio je Egereši.
(Beta)