Skip to main content

Čanak: Žao mi je što sam deo ovakve vlasti

Autonomija 24. апр 2009.
2 min čitanja

Nenad ČanakPredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak u intervjuu za frankfurtske „Vesti“ kaže da najnovije mere Vlade Srbije koje su donete zbog ekonomske krize najviše pogađaju – Vojvodinu.
„Rano je da se bilo šta o tome govori. Mere su takve kakve su, a da li će proraditi videćemo“, rekao je on upitan da li će usvojene mere doneti rezultate dodajući da je „nepravedno što je ova mera štednje najviše pogodila građane Vojvodine“.
„Građani Vojvodine su ugroženi. Ako oporezivanje bude linearno, sve kuće u selima u Vojvodini imaju preko 400 kvadrata, tako će ti ljudi biti ugroženi. Tip gradnje kuća nije isti u Vojvodini koja je ravna i, na primer, u centralnoj Srbiji koja je brdovita“, ukazao je Čanak.
„Uprkos svim problemima u kojima se Srbija nalazi, Ustav mora da se poštuje. Iz budžeta nam je odobreno samo 46 milijardi, što je 5,7 odsto, a po Ustavu Vojvodini pripada sedam procenata ukupnog budžeta Srbije“, rekao je on.
Upitan da li je i on deo te vladajuće koalicije koju stalno kritikuje Čanak je rekao da jeste „nažalost, jer nema kud“.
„Žao mi je što sam deo ovakve vlasti. Ali nemam gde, šta ću? I kad je trebalo izglasati poverenje ovoj Vladi, rekao sam da nikada ne bih podržao ovakvu vlast. Ne bih ja, ali nije postojala šansa da se formira bolja. Pošto to nije moguće, podržavam ovakvu – šta da radim? Voleo bih da je Vlada kompetentnija i proevropskija“, istakao je on.
Na pitanje hoće li prevremeni izbori- ukoliko ih bude na jesen- nešto promeniti Čanak je naglasio da oni neće ništa promeniti i da ih zbog toga neće biti.
Kada je reč o Statutu Vojvodine on je kazao da se ništa ne dešava, jer je ekonomska kriza pregazila ovu jako bitnu temu i pojavljuju se veliki nesporazumi.
(Tanjug)