Skip to main content

„Omnibus dva” još se krčka

Autonomija 07. апр 2009.
2 min čitanja

mirko-cvetkovic.jpgSudeći po dnevnom redu predstojeće sednice republičkog kabineta, kako sada stvari stoje, Vlada Srbije neće u četvrtak razmatrati zakon o nadležnostima Vojvodine, saznaje „Dnevnik“ u krugovima bliskim državnom vrhu. O čemu će raspravljati Vlada znaće se definitivno u sredu uveče, kada premijer Mirko Cvetković potpisuje dnevni red.
– Do sednice moguće su izmene i dopune dnevnog reda u hodu, ali za sada nacrt ovog zakona nije planiran – objašnjava izvor „Dnevnika“, komentarišući najave predsednika PO DS-a Dušana Elezovića da će se posao oko zakona o prenosu nadležnosti Pokrajini završiti u Vladi Srbije ove nedelje.
Da bi se Vlada Srbije pozabavila nacrtom ovog zakonskog teksta, potrebno je da on prođe prethodne procedure, a to su nadležni odbori, i dobije zeleno svetlo Sekretarijata za zakonodavstvo. Sugestije pokrajinskog rukovodstva na predloženi tekst koji je izradila radna glupa Vlade Srbije, u kojoj su ministarka za NIP Verica Kalanović (G17 plus), ministarka pravde Snežana Malović (DS) i ministar obrazovanja Žarko Obradović (SPS) stigle su iz Novog Sada u zgradu u Nemanjinoj, ali se niko od troje ministara nadležnih za ovaj posao ne oglašava. Verica Kalanović se ne javlja na telefon, Obradović je isključen, a Snežana Malović na putu u RS. Stoga je i neizvesno da li će, i šta, od onog što predlažu predstavnici pokrajinske administracije biti prihvaćeno. Taj posao je, kako „Dnevnik“ saznaje, još uvek u toku, a po završetku procedure u Vladi, kako objašnjava naš izvor, statut Vojvodine bi u svakom slučaju morao da pretrpi određene izmene. Očito je da su tu različita očekivanja, jer u Beogradu tvrde da se to mora obaviti u Skupštini Vojvodine, koja je i donela pokrajinski akt.
Tajmnizi za usvajanje zakona i potvrdu statuta u Skupštini Srbije su očito postali predmet nagađanja, jer od najava da će se to desiti na samom startu prolećenog zasedanja, što je tvrdila i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, nije bilo ništa. U poslednjim medijskim nastupima predsednik IV Vojvodine Bojan Pajtić nije krio da bi bio zadovoljan ako se to u republičkom parlamentu desi do početka letnje pauze.
(Dnevnik)