Skip to main content

Skupština Vojvodine usvojila budžet za 2009. godinu

Autonomija 31. мар 2009.
2 min čitanja

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su večeras budžet pokrajine za 2009. godinu, čiji ukupni prihodi i rashodi iznose 59,85 milijardi dinara, što je oko 320 miliona dinara manje od prošlogodišnjeg budžeta nakon rebalansa. Kao razlog za smanjenje budžeta predstavnici Izvršnog veća Vojvodine naveli su smanjenje budžetskih prihoda u celoj zemlji, prouzrokovano ekonomskom krizom.
Predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić rekao je da je budžet koncipiran tako da pruži podršku otvaranju novih i očuvanju postojećih radnih mesta, privrednom razvoju i ulaganju u infrastrukturne projekte od kapitalnog značaja za Vojvodinu. „Velika ekonomska kriza se nadvila nad nama, a ovaj budžet koncipiran je sa idejom da se održi nivo razvoja pokrajine i poveća broj zaposlenih, zbog čega je oko pet milijardi dinara opredeljeno za programe zapošljavanja“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, Fond za kapitalna ulaganja dobiće 14,3 milijardi dinara, čime će se obezbediti da svih 1.050 započetih kapitalnih projekata do kraja godine bude završeno i da posao dobije više desetina hiljada ljudi.
Pajtić je naveo da će do kraja godine biti završena izgradnja četiri mosta, oko 1.000 kilometara puteva, Urgentnog centra u Novom Sadu, Instituta Kamenica 2, kao i više industrijskih zona i infrastrukturnih projekata.
„Na plate, materijalne i troškove režije izvojeno je samo 6,5 odsto budžeta i to govori da je ovaj budžet istovremeno i izuzetno štedljiv“, rekao je on.
Predsednik Izvršnog veća je ponovio da će Vojvodini iz republičkog budžeta u 2009. biti transferisano više novca po osnovu proširenja nadležnosti kada Skupština Srbije usvoji novi statut Vojvodine i prateći zakon o prenosu nadležnosti.
Kako je naveo, ta dva akta još nisu usvojena, pa je Vojvodina morala da usvoji predlog budžeta po starom Statutu. Iz tog razloga, odlukom Izvršnog veća pokrajina je u periodu januar-mart 2009. godine bila na privremenom finansiranju.
Poslanici opozicione Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) kritikovali su predloženi budžeta, ocenivši da je netransparentan, rasipnički i da je većina novca opredeljena za potrošnju.
Šef poslaničkog kluba DSS-NS Borko Ilić kritikovao je pokrajinsku vladu što je, kako je rekao, donela budžet „nakon privremenog finansiranja i čudnih priča kojima je zamlaćivala javnost“.
Poslanici DSS-a upozorili su na opasnost od netransparentnog trošenja tog novca, jer nije precizirano kako će se trošiti pare, posebno iz Fonda za kapitalna ulaganja.
Potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić rekao je da radikali ne podržavaju predlog budžeta, jer predstavlja „rasipanje sredstava i više je rezultat dogovora unutar vladajuće koalicije nego izraz stvarnih potreba korisnika“.
Mirčić je rekao da u vreme krize nema smisla da vlast govori o štednji, ako najveći deo novca iz budžeta, poput prihoda od prodaje NIS-a, ne bude usmeren u razvoj poljoprivrede, kao i investicije koje bi donele prihode i nova radna mesta.
Skupština Vojvodine nije usvojila nijedan od ukupno 27 amandamana na predlog budžeta koji su podneli poslanici opozicije.
Poslanici će u nastavku današnje sednice raspravljati o finansijskim izveštajima Fonda za razvoj Vojvodine, Garancijskog fonda Vojvodine, Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine i Zavoda za urbanizam Vojvodine.
(Beta)