Skip to main content

Opet odbijen predlog LSV da se raspravlja o prodaji NIS-a

Autonomija 31. мар 2009.
< 1 min čitanja

lsv.jpgSkupština Vojvodine ponovo je danas odbila da se u dnevni red današnjeg zasedanja uvrsti predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o obeštećenju Vojvodine na osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa.
Predsednik poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je da bi Vlada Srbije trebalo da obešteti Vojvodinu sa najmanje 840 miliona evra zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) „u bescenje“.
„Iako je prošlo više od godinu dana od sklapanja energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, Skupština Vojvodine bi trebalo da se pozabavi ovim pitanjem. Ako je Skupština grada Pančeva mogla da postavi slično pitanje, onda bi i Skupština Vojvodine trebalo da slično postupi“, rekao je Bogaroški.
On je rekao da bi, bez obzira na ovlaštenja, Skupština Vojvodine morala da zauzme stav o NIS-u jer su mnoga pitanja sporna, a građani Vojvodine od kupoprodajnog ugovora trpe veliku štetu, koja iznosi 840 miliona dinara.
Prema rečima Bogaroškog, Vlada Srbije trebalo je da obešteti Vojvodinu, jer je NIS prodat za 400 miliona evra, a njegova realna tržišna vrednost iznosi 2,2 milijarde evra.
Vojvodini je od prodaje NIS-a pripalo 360 miliona dinara, što čini 90 odsto prodajne cene.
Za predlog LSV-a glasalo je šest poslanika, a svi ostali glasali su protiv.
Skupština Vojvodine danas će razmotriti predlog budžeta Vojvodine za 2009. godinu i izveštaje o radu nekoliko pokrajinskih fondova za prošlu godinu.
(Beta)