Skip to main content

Ješić: Smanjiti državnu administraciju i javnu potrošnju

Autonomija 31. мар 2009.
< 1 min čitanja

Goran JešićGradonačelnik Inđije Goran Ješić izjavio je da država ne treba da smanjuje sredstva namenjena opštinama, već da smanji javnu potrošnju i da zarade budžetskih korisnika vrati na prošlogodišnji nivo.
„Ono što država treba da uradi jeste da smanji javnu potrošnju i državnu administraciju, te da zarade 500.000 budžetskih korisnika, koje je povećala u januaru, vrati na prošlogodišnji nivo. To su mere štednje!“, rekao je Ješić za današnji novosadski „Dnevnik“.
Ocenio je da bi najavljene mere vlade o smanjenju transfernih sredstava lokalnim samoupravama bile pogubne za većinu opština u Srbiji i da bi za tri meseca dovele do „bankrota“ više od 90 odsto opština.
„To je kao kad biste nešto iz levog prebacili u desni džep, pa ne plaćate iz levog nego iz desnog džepa, a to nije nikakva mera štednje“, rekao je Ješić.
Naveo je da u lokalnim samoupravama na nivou cele Srbije ima 22.000 zaposlenih, dok istovremeno državna administracija upošljava „između 36.000 i 50.000 ljudi“.
„Objektivno, nije potrebno da u državnoj administraciji ima više od 15.000 zaposlenih. A najbolje bi bilo da se na smanjenje administracije ide paralelno i na državnom i na lokalnom nivou“, kazao je Ješić.
Sa Ješićevim ocenama u anketi „Dnevnika“ složili su se i gradonačelnici Jagodine i Novog Bečeja, Dragan Marković i Milivoj Vrebalov.
(Beta)