Skip to main content

Dinkić: Očekujem razumevanje Vojvođana

Autonomija 26. мар 2009.
2 min čitanja

mladjan-dinkic.jpgMinistar Mlađan Dinkić rekao je juče u Novom Sadu da je zakon o nadležnostima APV usaglašen u Vladi Srbije, uz ocenu: „Pokrajina ima razloga za zadovoljstvo, jer će dobiti znatno veći stepen autonomije nego što ga ima danas“. On je kazao da je rad na zakonu o prenosu nadležnosti Pokrajini bio „nešto duži nego što je to želela vojvođanska administracija“, ali ipak očekuje razumevanje Vojvođana zbog toga što je Vlada imala druge prioritete, među kojima je apostrofirao utvrđivanje mera zbog globalne krize.
– Ali, sve je stiglo na dnevni red, tako da ćemo u aprilu imati rebalans budžeta s pratećim zakonima, a odmah nakon toga i usvajanje statuta Vojvodine i zakona o nadležnostima – rekao je on, najavljujući time novi rok u kojem bi trebalo da bude potvrđen vojvođanski statut, koji je već šest meseci u proceduri republičkog parlamenta.
Dinkić istovremeno smatra da u narednom periodu Vojvodina treba da pomogne i drugim regionima u Srbiji da ostvare „ista ili slična prava“ koja će ona dobiti nakon usvajanja novog statuta i pratećeg zakona.
– Mislim da će usvajanje novog statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine biti početak procesa stvaranja administrativnih regiona na nivou cele Srbije. I očekujem da Vojvodina bude aktivan činilac u tom procesu i da pomogne drugima u Srbiji da u narednim godinama dođu do odgovarajućeg modela regionalizacije – istakao je on.
Na jučerašnjoj prezentaciji nacrta zakona o regionalnom razvoju u Novom Sadu, kojom je okončana tromesečna javna rasprava o tom tekstu, Dinkić je kazao da je taj zakon dobio podršku i pokrajinske administracije, te izrazio očekivanje da će Vojvodina pomoći drugim regionima da što brže dođu do modela regionalizacije koji će otkloniti sadašnje asimetrično uređenje u kojem je Vojvodina jedini administrativni region u Srbiji.
Po njegovim rečima, zakon predviđa formiranje sedam statističkih regiona – Vojvodina, Beograd, istočni, zapadni, centralni i južni region i Kosovo i Metohija – a cilj je da se pomogne ravnomerniji regionalni razvoj zbog velikih razlika u stepenu razvijenosti određenih delova zemlje. U okviru regiona formiraće se oblasti, a u Vojvodini će nivo oblasti koji odgovara evropskom standaru NUTS 3, biti Srem, Banat i Bačka. Predviđeno je formiranje nacionalnog saveta i nacionalne agencije za regionalni razvoj, u kojima će svi regioni imati predstavnike, a Vojvodinu će predstavljati predsednik Izvršnog veća. Agencije će se formirati i na regionalnom nivou, a planirano je da se dva odsto republičkog budžeta usmeri na politiku regionalnog razvoja.
Dinkić smatra da će usvajanje zakona o regionalnom razvoju, koje očekuje od kraja godine, doprineti otvaranju debate o administrativnoj regionalizaciji cele Srbije. Istakao je da donošenje statuta i zakona o nadležnostima APV „neće biti kraj, nego početak regionalizacije Srbije“, a taj proces, kako je naveo, trebalo bi da bude okončan u naredne tri godine, odnosno do narednog izbornog ciklusa.
(Dnevnik)