Skip to main content

Poternica za vođom Nacionalnog stroja

Autonomija 24. мар 2009.
< 1 min čitanja

Nacizam protiv bilo kakve različitostiNovosadski Opštinski sud naredio je danas da se izda poternica za vođom neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranom Davidovićem zato što se nije javio na odsluženje zatvorske kazne.
Opštinski sud je u saopštenju naveo da su Davidovićevi roditelji obavestili sud da okrivljeni živi i radi u Italiji.
Davidovićevi roditelji odbili su da prime sudski poziv, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je Opštinski sud 16. marta dobio pravosnažnu i izvršnu presudu protiv Davidovića, a istog dana njemu je upućen nalog da se desetog dana od dana prijema javi u Kazneno-popravni zavod u Somboru, gde treba da izdržava kaznu.
Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu Okružnog suda u Novom Sadu, po kojoj je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.
Davidović je sa dvadesetak pripadnika Nacionalnog stroja 9. novembra 2005. godine, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, upao na jednu antifašističku tribinu u Novom Sadu, gde je šamarao i vređao prisutne na nacionalnoj osnovi.
Pojedini pripadnici te grupe tada su dizali ruke u znak nacističkog pozdrava.
Mediji su ranije javili da Davidović danas živi u Trstu.
Državno tužilaštvo je, na inicijativu Ministarstva pravde, podnelo Ustavnom sudu Srbije zahtev za zabranu delovanja Nacionalnog stroja zbog otvorenog propagiranja rasne i nacionalne mržnje.
(Beta)