Skip to main content

Protest zbog nastupa Obraza na Salonu knjige u Novom Sadu

Autonomija 24. мар 2009.
< 1 min čitanja

Nekoliko nevladinih organizacija protestovalo je danas zato što se na proteklom Salonu knjiga u Novom Sadu sa svojim izdanjima pojavila i klerofašistička organizacija Obraz.
„Učešćem na novosadskom Salonu knjiga afirmisana je ova organizacija i njihova izdanja koja šire versku, nacionalnu i svaku drugu mržnju protivnu Ustavu Srbije“, navodi se u otvorenom pismu nevladinih organizacija gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću i članovima Gradskog veća.
Dodaje se da su, između ostalog, među naslovima koje je promovisao Obraz, bili i „AIDS, pederska brigada“ i „Ajnštajn i Frojd, dva lažna jevrejska velikana“, a prodavana je i knjiga haškog optuženika Radovana Karadžića.
„Apelujemo na vas da svim sredstvima koja su u vašoj moći i nadležnosti utičete na organizatore Salona knjiga da se ovakve pojave potpuno eliminišu“, navodi se u pismu.
Pripadnici Obraza pojavili su se na štandu izdavača „Narodno delo“.
Nevladine organizacije su podsetile da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično okarakterisalo Obraz kao klerofašističku organizaciju.
U pismu se podseća da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pred nadležnim tužilaštvom pokrenulo postupak za zabranu rada Obraza.
Pismo su potpisali Grupa za afirmaciju različitosti Tabu (Taboo), Vojvođanska mirovna grupa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Grupa Paad, Lambda, Gej-strejt alijansa i Labris.
(Beta)