Skip to main content

Novi Sad se priključio akciji Sat za našu planetu

Autonomija 23. мар 2009.
2 min čitanja

gradskakuca.jpgGrad Novi Sad pridružiće se svetskoj akciji Sat za našu planetu (Earth Hour 2009), u okviru koje će 28. marta u 20.30 sati biti organizovano jednosatno simbolično gašenje rasvete na reprezentativnim lokacijama.
Kako je saopšteno iz Kabineta novosadskog gradonačelnika, u Novom Sadu će biti ugašeno dekorativno osvetljenje na Gradskoj kući i svim zgradama na Trgu slobode, na Srpskom narodnom pozorištu i Pozorišnom trgu.
Dekorativna rasveta biće ugašena i na rimokatoličkoj crkvi „Imena Marijina“ i pravoslavnoj Sabornoj crkvi u centru grada, dok će Petrovaradinska tvrđava takođe biti u mraku tokom ovih 60 minuta.
Cilj akcije koja je počela u Sidneju 2007. jeste demonstriranje solidarnost i ostvarenje vizuelnog efekta koji za pritisak na predvodnike svetske politike na sledećem zajedničkom sastanku u Kopenhagenu u decembru 2009, kada budu stvarali novi globalni dogovor o klimatskim promenama.
„Svedoci smo klimatskih promena koje utiču na pojavu elementarnih nepogoda, a posledica su ljudskih aktivnosti. Neophodno je da postanemo svesni da promenom svakodnevnih navika možemo doprineti suzbijanju klimatskih promena“, navodi se u saopštenju.
Kabinet gradonačelnika pozvao je danas sve građane da se 28. marta pridruže akciji i da u svojim domovima od 20.30 do 21.30 isključe svetlo.
Akciju Sat za našu planetu organizuje Svetski fond za zaštitu živog sveta (World Wide Fund for Nature – WWF) u saradnji sa ostalim gradovima širom planete.
Pored ostalih, do sada su učešće u akciji potvrdili Los Anđeles, Las Vegas, London, Hong Kong, Sidnej, Rim, Manila, Oslo, Kejptaun, Varšava, Lisabon, Singapur, Istanbul, Meksiko Siti, Toronto, Dubai i Kopenhagen.
(Beta)