Skip to main content

Hrvatska se sprema za referendum

Jugoslavija 05. јан 2012.
2 min čitanja

U Hrvatskoj je 3. januara i zvanično počela kampanja pred referendum o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju koji će se održati 22. januara. Nevladina organizacija GONG zatražila je u decembru da se taj datum promeni zbog manjkavosti u propisima o organizovanju referenduma i neinformisanosti građana, ali taj zahtev nije prihvaćen. Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja 60% građana bi glasalo za pristupanje.

„Na referendumu se odlučuje da li Hrvatska i politički pripada Evropi, kao što joj je geografski, istorijski i kulturno uvek pripadala“, rekla je ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić predstavljajući na konferenciji za novinare referendumsku kampanju. Ona je pozvača građane da na biralištima podrže ulazak u Uniju.
Ona je upozorila da nije tačan stav uvrežen u javnosti da je potpisivanjem pristupnog ugovora 9. decembra prošle godine završen put Hrvatske do članstva u EU.

„Izuzetno je važno poslati poruku svima da će biti onako kako građani odluče na referendumu. Ako kažu ‘Da’, Hrvatska je članica EU, a ako kažu ‘Ne’ cela stvar se zaustavlja“, ukazala je šefica diplomatije.

„Hrvatska 22. januara donosi odluku, a sve što smo do sada radili bilo je ispunjavanje preduslova“, istakla je Pusić.

Ministarka je istakla da, s obzirom na pozitivan trend javnog mnjenja, ne veruje da će građani na referendumu odbiti ulazak u Uniju.

Za pripremu referenduma i kampanju biće potrošeno 4,8 miliona kuna (637.000 evra), dodala je ona. Prema njenim rečima, glavni ciljevi referendumske kampanje su dostupnost informacija u razumljivom obliku i podsticanje građana da izađu na referendum. Dodala je da će se kampanja temeljiti na transparentnosti i dostupnosti svih službenih dokumenata o pregovorima i članstvu na internet stranicama Ministarstva, na kampanji na internet-portalima, preko radija i televizije, na brošurama i info-telefonu „Halo EU“.

Ministarka je pokazala video-poruke kojima najviši zvaničnici Hrvatske pozivaju građane da podrže ulazak u EU. Te poruke će biti emitovane na nacionalnim i lokalnim televizijama. Pored predsednika Republike Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i petoro ministara, poziv građanima uputiće i bivša premijerka Jadranka Kosor, šefica najveće opozicione stranke, HDZ.

Brošura pod nazivom „Sve što ste hteli da znate o EU“ štampana je u više od dva miliona primeraka i distribuiraće se svim domaćinstvima u Hrvatskoj.

 (EurActiv.rs)