Skip to main content

G17 plus demantuje da koči "Omnibus 2"

Autonomija 21. феб 2009.
2 min čitanja

g17_plus_logo.pngPortparol G17 plus Nikola Papak demantovao je da lider te stranke, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić koči donošenje zakona o prenosu nadležnosti AP Vojvodini. Papak, naime, tvrdi da ministri iz G17 plus nisu stavili svoj potpis na ovaj zakon samo zato što se tekst još uvek usaglašava unutar vladajuće koalicije
– Ne želimo da učestvujemo u politizaciji i nečasnim podmetanjima u vezi s ovim pitanjem – rekao je Papak za „Dnevnik”. – Građanima nisu potrebni svađa političara i neistine, nego rezultati koji će potvrditi autonomiju Vojvodine, a na kraju će se videti ko se za šta zalagao i šta je uradio po tom pitanju. U ovom trenutku se na nivou koalicije vode ozbiljni razgovori kako bi se postigao dogovor koji će omogućiti usvajanje zakona o prenosu nadležnosti u Skupštini Srbije, što je i cilj.
Po njegovom rečima, predsednik G17 plus podržava punu autonomiju Vojvodine u skladu s Ustavom Srbije. I ne samo to, navodi Papak, već je Ministarstvo ekonomije predložilo i zakon o regionalnom razvoju koji predviđa podelu Srbije na statističke regione po evropskoj metodologiji.
– Mlađan Dinkić se zalaže za to da se, nakon izlaska iz ekonomske krize u Srbiji, pokrene pitanje regionalizacije i decentralizacije čitave zemlje u skladu s evropskom praksom i standardima, naravno, ne na štetu jedinstva i celovitosti države. Vojvodina treba da bude primer uspešne decentralizacije, ali svakako na tome ne treba stati. I ostali delovi Srbije zaslužuju efikasniju javnu upravu, koja će imati više ovlašćenja ali i odgovornosti pred građanima. Zato se i zalažemo i za vraćanje imovine lokalnim samoupravama – naveo je Papak.
(Dnevnik)