Skip to main content

Egereši: Priključenje EU strateški cilj Srbije

Autonomija 18. феб 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPriključenje EU je strateški cilj Srbije i u tom smislu je regionalizacija i pitanje usvajanja Statuta Vojvodine važan korak ka tom cilju, rekao je danas predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.
On je prilikom susreta sa predsednikom odbora mađarskog parlamenta za spoljne poslove Žoltom Nemetom, koji je u dvodnevnoj radnoj poseti Vojvodini, izjavio da očekuje da tokom marta Statut bude potvrđen u Narodnoj skupštini.
Kako se navodi u saopštenju pokrajinskog sekretarijata za informacije, Egereši je ocenio da bi taj potez omogućio da se pokrenu procesi koji su veoma važni ne samo za Vojvodinu, nego i za celu Srbiju i za njenu evropsku budućnost.
Žolt Nemet rekao je da se nada da će Skupština Srbije u što skorije vreme dati saglasnost na Statut u sadašnjoj formi i da taj dokumenat može poslužiti kao primer za regionalizaciju i decentralizaciju, odnosno doprineti tome da i druge regije uzmu učešća u donošenju odluka.
On je izrazio zadovoljstvo uspešnom parlamentarnom saradnjom i najavio intenziviranje saradnje parlamentarnih odbora.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić takođe je ranije danas razgovarao sa Nemetom i tom prilikom konstatovao da ta institucija posvećuje posebnu pažnju aktivnostima koje doprinose unapređivanju privrede u pokrajini, stranim investicijama, kao i unapređivanju položaja nacionalnih manjina, piše u saopštenju.
Pajtić, koji je na čelu Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske i predsednik Srpsko-mađarske međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine, rekao je da veruje da ćemo umeti da iskoristimo postojeće okvire za intenziviranje dalje međusobne saradnje.
(Beta)