Skip to main content

Evropski parlament za Hrvatsku u EU

Jugoslavija 01. дец 2011.
< 1 min čitanja

Poslanici Evropskog parlamenta velikom su većinom potvrdili nacrt rezolucije o Pristupnom ugovoru s Hrvatskom. Za ulazak Hrvatske u EU glasalo je 564 parlamentarca, 38 ih je bilo protiv, a 32 – uzdržana.

Ulazak Hrvatske u EU 5. decembra mora potvrditi i Ministarsko veće EU, a 9. decembra potpisaće se i ugovor o pristupanju. Hrvatska će na sastanku Europskog veća imati status promatrača.

Parlament je izglasao i još jednu neobavezujuću rezoluciju, onu koja izražava uverenje da će pozitivni rezultati reforme ojačati poverenje hrvatskih građana u EU. Građani su pozvani da podrže ulazak Hrvatske u EU, a članice da ratifikuju ulazak.

Tu rezoluciju podržalo je 550 parlamentaraca, 34 su bila protiv, a 41 je bio suzdržan.

U njoj je naglašeno kako posao nije gotov, te kako Hrvatska treba da nastavi s reformama koje je počela provoditi.

Premijerka Hrvatske Kosor je izjavila da je njena Vlada najzaslužnija za ovaj ključni čin ulaska Hrvatske u EU. Dodala je da ovaj srećni trenutak posvećuje prvom predsednik Hrvatske Franji Tuđmanu.

– Ugovor o pristupanju EU potpisaću naliv-perom koji mi je poklonio papa Benedikt XVI – rekla je Kosor.

Članica delegacije Hrvatske u Evropskom parlamentu Vesna Pusić izjavila je, međutim, da ovo nije trenutak za predizbornu histeriju, već da je ovo pozitivan korak za celu Hrvatsku, a ne samo za jednu stranku.

– Svi su spominjali samo Hrvatsku, ne HDZ. Čak i neki ljudi koje je spominjao izvestilac Evropskog parlamenta Hansa Svobode članovi su različitih stranaka – rekla je Pusić.

(Autonomija/Agencije)