Skip to main content

SNS: Usvajanje Statuta vodi nezavisnoj državi Vojvodini

Autonomija 10. феб 2009.
< 1 min čitanja

ljusic.jpgFunkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Radoš Ljušić ocenio je danas da će se u slučaju potvrđivanja sadašnjeg Predloga pokrajinskog Statuta stvoriti osnove buduće nezavisne države Vojvodine.
Ljušić je na konferenciji za novinare rekao da postoji mogućnost da, zbog velike podeljenosti stranaka po pitanju Statuta, Srbija uđe u veliku političku krizu – mozdda najveću od jednostano proglašene nezavisnosti Kosova februara prošle godine.
„Ako bi se primenio ovakav Statut koji je predložen to znači da bi se stvorili zameci buduće nezavisne države Vojvodine. Ako je Kosovo od autonomne pokrajine moglo da postane nezavisna država ne vidim razloga zašto i Vojvodina ne bi mogla da stekne taj status“, kazao je on.
Ljušić je takođe ukazao i da Predlog Statuta koji je usvojen u vojvođanskom parlamentu nije u skladu sa Ustavom Srbije već da izlazi van okvira tog najvišeg pravnog akta.
„SNS ne smatra da Vojvodina ne treba da ima autonomiju ali ona ne sme da izlazi iz okvira propisanih Ustavom Srbije“, naglasio je on.
Dodao je da se sve evropske zemlje zalažu za regionalizaciju a samo se Srbija zalaže za autonomnu teritorijalizaciju koja vodi ka secesiji i raspadu države.
Prema njegovim rečima, Srbi već imaju dve države – Srbiju i Crnu Goru a ako bi se usvojio Statut dobili bi i treću državu – Vojvodinu.
(Beta)