Skip to main content

021.rs otkriva detalje o crkvi kod Štranda: Hiljadu kvadrata i „estetsko unapređenje priobalja“

Vojvodina 19. мар 2024.
3 min čitanja

"Najava moguće gradnje crkve kod najpoznatijeg novosadskog kupališta, izazvala je brojne nesuglasice, rasprave i proteste"

Tačno dve nedelje od usvajanja Odluke o izradi plana za područje „Štrand-Kabel“, na rani javni uvid je stavljen Konceptualni okvir PGR, koji predviđa izgradnju crkve kod novosadskog kupališta.

Konceptualni okvir Plana generalne regulacije biće na uvidu do 2. aprila, odnosno dve nedelje i do tada će građani i zainteresovane grupe moći da ulože prigovore.

Izgradnja verskog objekta planira se u centralnom delu zelene površine.

Crkva će zauzimati hiljadu kvadrata, od dva hektara koliko plan obuhvata, odnosno pet odsto ovog „rekreativnog“ područja.

Uređena zelena površina bi, prema Planu, trebalo da zauzme više od 32 odsto, dok će najveći deo zauzimati saobraćajna površina, odnosno postojeća saobraćajna infrastruktura koja podrazumeva i okretnicu za autobuse i parking, kao i nove pešačke staze, i slično.

Urbanisti u Konceptualnom okviru Plana navode da se planiranjem verskog objekta i adekvatne vegetacione celine sa sadržajima za rekreaciju obezbeđuje „viši nivo kvaliteta života građana i estetsko unapređenje dela gradskog priobalja“.

U tekstu Plana dodaje se i da se ovim postiže „formiranje specifičnog identiteta i simbolike grada“.

„Za prostor u obuhvatu Plana planiraće se i adekvatno uređenje sa potrebnim elementima, kao što su pešačke staze, urbani mobilijar, dopuna vegetacije uz obavezno zadržavanje postojeće vegetacije. Ova celina će na taj način predstavljati jedinstven prostor koji će na reprezentativan način istaći značaj malih uređenih zelenih površina u Gradu“, dodaje se u planskoj dokumentaciji.

Urbanisti planiraju zadržavanje parkirališta i interne saobraćajnice u službi parkinga, kao i grupacije postojećih topola na parkingu. Ipak, preispitaće se postojeći kolski pristup parkiralištu i predložiće se njegovo pomeranje na osovinu saobraćajnice Bulevara despota Stefana kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja.

Zelena površina u okviru granice Plana je zamišljena kao uređena površina sa elementima pejzažnog i arhitektonskog uređenja, što „dozvoljava veću slobodu kretanja i korišćenja prostora i van staza, sedenje na travi i ispod drveća, što pruža direktan kontakt posetiocima sa prirodnim elementima“.

U okviru tog prostora će se posebno izdvojiti zona verskog objekta, sa šetnim stazama i zona rekreacije, sa igralištima.

Budući da se područje nalazi u neposrednoj blizini Dunava, planirani sadržaji prilagodiće se uslovima zaštite odbrambenog nasipa.

U „oceni stanja zelenila“, novosadski urbanisti navode da se na ovom području nalaze uglavnom „nedovoljno uređene zelene površine“, a kao cilj plana navode „stvaranje što većeg broja zelenih oaza“.

Još jedan cilj, onaj koji je mnogo više privukao pažnju novosadske javnosti, je povećanje broja verskih objekata.

Najava moguće gradnje crkve kod najpoznatijeg novosadskog kupališta, izazvala je brojne nesuglasice, rasprave i proteste.

Zbog ove ideje održan je i zbor građana Mesne zajednice „Liman“ na kom su Limanci odlučili da se protive izgradnji bilo kakvog objekta na zelenoj površini kod Štranda. Zbog stava o gradnji verskog objekta predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić dobijala je pretnje smrću.

U ponedeljak, 18. marta, priveden je Čuružanin zato što je „ramenom odgurnuo sveštenika“ na Limanu, što je Eparhija bačka odmah ocenila kao rezultat „govora mržnje“ protiv inicijative da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu.

Reagovao je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji se, naravno, složio sa ocenom Eparhije. Ni Eparhija, ni gradonačelnik nisu se, međutim, oglašavali nakon ocene tužilaštva da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju.

Prethodno je vlast građane koji se protive gradnji crkve označila kao „marginalne političko-interesne grupe“, „ljude koji napadaju svetinje“ i slično.

Planu se usprotivio i deo novosadske opozicije, poručujući da sa stanovnicima Limana mora da se razgovara o tome šta žele u svom dvorištu. Burno je bilo i na sednici Skupštine Grada na kojoj se odlučivalo o izradi plana, pa se ovoj ideji usprotivio čak i odbornik Socijalističke partije Srbije Božidar Protić, koji je zbog toga istupio iz odborničke grupe. Iz koalicionog partnera SPS-a, Jedinstvene Srbije, došle su drugačije poruke, pa su opozicija i građanski pokreti optuženi za „antihrišćansko i antisrpsko delovanje“.

I direktor JP „Urbanizam“ Dušan Milandinović, koji se retko oglašava, imao je šta da kaže na ovu temu, pa je ocenio da se „ljudi sve više vraćaju duhovnim vrednostima“ i dodao da ne vidi zašto se neko buni protiv crkvenog objekta.

Inače, prema pisanju profesora sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Borisa Stojkovskog, ova crkva je „plod zajedničke inicijative Miloša Vučevića i episkopa bačkog Irineja Bulovića“.

(Radio 021, foto: JP Urbanizam)