Skip to main content

Evropsko udruženje sudija i tužilaca pozvalo na zaštitu slobode govora u Srbiji

Građani 19. мар 2024.
< 1 min čitanja

"GONGO udruženja ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju iskrivljenu sliku realnosti"

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) pozvalo je danas pravosudne vlasti u Srbiji da preduzmu sve mere kako bi zaštititili slobodu govora i udruživanja i sprečili delovanja koja imaju za cilj zastrašivanje onih koji otvoreno izražavaju kritičke stavove o pravosudnom sistemu.

U saopštenju koje je prenela kancelarija Udruženja tužilaca Srbije MEDEL navodi da je, imajući u vidu situaciju u Srbiji 2018. godine, zabrinut rastom osnivanja strukovnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje ima za cilj priznavanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja provladinih udruženja (GONGO).

„GONGO udruženja ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju iskrivljenu sliku realnosti i ulogu različitih aktera koji su uključeni u demokratske procese“, navodi MEDEL koji dodaje da je na negativne efekte upozorio pre šest godina i da je danas stanje lošije.

Evropsko udruženje navodi da je Udruženje tužilaca Srbije i njegovi članovi meta intenzivnog diskreditovanja, ne samo od strane GONGO pravosudnih udruženja i njihovog rukovodstva već i kroz funkcije glavnog javnog tužioca, brojne javne, medijske i izjave na društvenim mrežama.

„Vešto osmišljene kampanje protiv pojedinaca koji su kritički nastrojeni ka pravosudnom sistemu u Srbiji su svakim danom sve snažnije. Tako intenzivne i dugotrajne diskreditujuće kampanje bi bile teško ostvarive bez podrške pro-vladinih medija i javnih resursa (sajtovi pravosudnih institucija, PR službe, itd)“, navodi se u saopštenju.

MEDEL poziva pravosudne autoritete u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca da preduzmu sve neophodne korake kako bi sprečili ovakva delovanja i zaštitili slobodu udruživanja i govora tužilaca kao i samu sliku pravosuđa od iskrivljenih efekata koje sistematske akcije GONGO udruženja imaju na demokratski dijalog.

(Beta/Autonomija, foto: Pixabay)